‘Verdachte dodelijke steekpartij Kerkrade doodde eerder een man in 1994’

De plek waar de 42-jarige Reagan woensdag werd vermoord ligt inmiddels vol met bloemen en kaarsen. © peter trompetter

De opgepakte verdachte van de dodelijke steekpartij in Kerkrade woensdag zat jarenlang in de cel en in een tbs-kliniek voor het doden van een man in 1994.

Ruben Van Erp

Dat blijkt uit research door De Limburger en bevestiging door familie en vrienden van Reagan, de 42-jarige vrouw van Antilliaanse afkomst die woensdag om het leven werd gebracht. Buurtgenoten van Reagan vertelden woensdag al dat de man, haar ex-vriend, eerder al iemand van het leven beroofde. De politie wil nog niks bevestigen.

De 52-jarige verdachte werd in november 1994 veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege doodslag, poging tot moord, wapenbezit en bedreiging met geweld. Dat had allemaal betrekking op een incident op 25 mei dat jaar in Alkmaar.

Familievete

De toen 28-jarige man woonde destijds in Rotterdam. Hij bekende het slachtoffer - die eveneens van Antilliaanse afkomst was - te hebben doodgeschoten toen hij en zijn broer een familievete met hem wilden ‘uitpraten’. Aanleiding voor de ruzie was dat het slachtoffer de vriendin van de broer zou hebben beledigd.

Bekijk ook:Video: Arrestatieteam overmeestert verdachte dodelijke steekpartij

De families zouden een dag voor het incident slaags zijn geraakt in een winkelcentrum in Alkmaar. De volgende dag werd de verdachte door zijn broer erbij gehaald om de vete ‘te bespreken’. Tijdens een woordenwisseling in de deuropening van de woning van het slachtoffer schoot de verdachte de man in zijn hoofd.

© Peter Trompetter

De verdachte was toen ongeveer twee jaar op vrije voeten na een veroordeling voor poging tot doodslag. De rechtbank sprak van verminderde toerekeningsvatbaarheid en een ernstige stoornis van zijn zelfbeheersing.

Voorwaarden

Volgens de omgeving van Reagan, in haar buurt Erensteinerveld ook wel bekend als ‘tante Reagan’, zat de verdachte door de tbs uiteindelijk circa twintig jaar vast. „Vervolgens mocht hij onder voorwaarden naar buiten”, zegt een vriendin. „Die voorwaarden liepen in december vorig jaar af. Daarna begon het gesodemieter. Mishandelingen en uiteindelijk, toen ze een punt achter de relatie zette, ook ernstige bedreigingen. En nu dus moord.”

Lees ook: Dodelijke steekpartij schokt Kerkraadse buurt: ‘Ze vreesde al een tijd voor haar leven’

Veel familieleden waren nauwelijks op de hoogte van de problemen. „Ze wilde haar familie er niet mee belasten en erbij betrekken”, zegt een vriendin. Haar omgeving is verdrietig, maar ook erg boos en gefrustreerd. „Reagan belde op het laatst dagelijks met de politie”, vervolgt de vriendin. „Met één knop op haar telefoon kon ze de politie bellen, dat had ze zo ingesteld. Haar angst was gerechtvaardigd, want hij was levensgevaarlijk. Maar het systeem heeft gefaald. Ze riep ontelbaar vaak om hulp, maar die heeft ze niet gekregen.” Een woordvoerder van de politie wilde niet op de aantijgingen ingaan.