Kind mag straks vier ouders hebben

Print
Kind mag straks vier ouders hebben

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images

Het kabinet komt met nieuwe regels voor draagmoeders en gezinnen met meer dan twee ouders. Straks mag een kind maximaal vier ouders hebben, waardoor bijvoorbeeld pleegouders meer rechten krijgen.

Ook niet-biologische ouders kunnen dan mee met doktersbezoek of beslissen over de schoolkeuze.

Vrijdag maakt het kabinet de nieuwe regels bekend, zo bevestigen Haagse bronnen. Nu kan een kind juridisch gezien niet meer dan twee ouders hebben. Daardoor is er voor stiefouders, pleegouders of familieleden niets geregeld. Dat leidt in de praktijk tot leed, waar het kabinet nu een einde aan wil maken.

Draagmoeder

Ook worden de regels voor draagmoederschap versoepeld. Bij een kind dat nu via een draagmoeder wordt geboren, kan pas na de geboorte via de rechter worden geregeld wie de ouders zijn. Straks kan dat al vóór de geboorte worden vastgelegd. Die afspraken tussen draagmoeder en wensouders moeten vóór de bevruchting door een rechter worden goedgekeurd.

Betaling

Het blijft voor Nederlandse stellen verboden om te betalen voor een draagmoeder. Alleen de onkosten van een draagmoeder mogen worden vergoed. Wie toch meer betaalt, is straks strafbaar. Nu zoeken Nederlandse homoparen vaak nog naar een draagmoeder tegen betaling in het buitenland. Dat mag straks nog wel, maar alleen als in het land dezelfde regels gelden als in Nederland.

Als een draagmoederschap door de rechter is goedgekeurd, houdt de draagmoeder bepaalde rechten. Zo kan zij tot het moment van geboorte of vlak daarna aan de rechter vragen om de overeenkomst te ontbinden. Als dat niet gebeurt, komen op de geboorteakte van het kind de namen van de wensouders te staan en niet die van de draagmoeder.

Zwaarbevochten

Volgens Haagse bronnen zijn de nieuwe regels ‘een zwaarbevochten compromis’. De christelijke coalitiepartijen wilden weinig veranderen, terwijl D66 en VVD juist voorstander waren van meer mogelijkheden voor draagmoeder- en meerouderschap. ,,Elke stap is er één en dit is een reuzenstap’’, zegt een coalitiebron.