Tourspel rit 6: ‘Dit is wel heel erg grappig, sommige dingen verzin je niet’

Print
Tourspel rit 6: ‘Dit is wel heel erg grappig, sommige dingen verzin je niet’

Hij zag etappewinnaar Dylan Teuns donderdag van heel dichtbij, want dagwinnaar Branko Eijssen, voormalig adjunct-hoofdredacteur van De Limburger was samen met zijn kinderen een dagje in de Tour. Deze geheime troef leverde hem de dagprijs op.

„Wat ontzettend grappig om nu eens deze kant van het spel te mogen ervaren. Sommige dingen verzin je gewoon niet”, reageert Eijssen heel verrast vanaf zijn vakantieadres in de Vogezen. „Ik heb natuurlijk jarenlang meegespeeld met het interne spel van de Tour op de redactie. Nu wilde ik ook ondanks dat ik weg ben bij de krant meespelen met een tourpool, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat ik ook daadwerkelijk zou kunnen winnen”, legt de Maastrichtenaar uit. ,,Meedoen aan het Tourspel maakt de Tour de France toch nog net wat leuker om te volgen. Je beleeft het dan toch anders. De Tour is al spannend genoeg, maar als je dan nog je eigen ploegje kunt volgen, maakt het extra leuk.”

Toevalligerwijs was Eijssen op donderdag ook met zijn gezin in de buurt waar de etappe van de Tour de France werd verreden. ,,Ik vier vakantie in de Vogezen en wilde samen met mijn kinderen gaan kijken. Het is de eerste keer dat ze de Tour bewust meemaken. We hebben op de Ballon d’Alsace gestaan en ik zag Teuns dus van dichtbij langskomen.” Dat deze Belg voor hem de overwinning binnensleepte, had hij nog niet gezien. ,,Nee, ik vind het leuk om mee te spelen, maar het is niet zo dat ik elke dag met verwachtingen ga kijken of ik een prijs heb gewonnen. Ik had het me niet eens gerealiseerd vandaag dat het überhaupt zo zou kunnen zijn. Ik ben vooral bezig geweest om een Touretappe volgen voor mijn kinderen ook leuk te houden.”

Eijssen vindt niet dat hij veel verstand van wielrennen heeft. Hij begon als verslaggever bij de krant jaren geleden wel op de sportredactie en volgt in zijn vrije tijd veel sport en dus ook het wielrennen. „Ik wist bijvoorbeeld wel dat die Teuns een rit in de Dauphiné had gewonnen en dat er misschien voor hem in de Tour dan ook een succesje zou kunnen inzitten. Zo’n renner probeer je dan voor je ploeg te selecteren, omdat wellicht minder mensen hem hebben. Daaruit blijkt dan dat Teuns meer dan een gokje was.”

Wat Eijssen van het gewonnen bedrag gaat doen? „Ik denk een keer goed uiteten.”