‘Jeugdzorg zorgenkind voor Echt-Susteren’

Print
‘Jeugdzorg zorgenkind voor Echt-Susteren’

Gemeenteraadsvergadering Echt-Susteren. Afbeelding: De Limburger

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Een tekort van ruim een half miljoen euro op Jeugdzorg, bleek donderdagavond voer voor discussie in Echt-Susteren waar de gemeenteraad de Kadernota behandelde.

Vlak voor de raadsvergadering werd de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de overschrijding van het budget Jeugdzorg. In totaal werd aan 544 jeugdigen onder achttien jaar zorg verleend. De kosten daarvoor kwamen neer op ruim 6,5 miljoen euro. „Jeugdzorg is een zorgenkind, we zijn geschrokken van deze cijfers”, zei fractieleider Bert Hendricks van oppositiepartij Lijst Samenwerking. Ook Stef van Ool van de PvdA uitte zijn zorgen en vroeg naar de reden van de overschrijding. Verantwoordelijk wethouder Marian Bruijsten (Democraten Echt-Susteren) kwam niet verder dan het feit dat zorg nou eenmaal duurder is geworden en dat er meer jongeren zijn verwezen. Op dat laatste punt wordt overigens wel actie ondernomen. Gestart wordt met een proef bij een huisartsenpraktijk om te kijken of de verwijzingen van jeugdigen naar hulpverlening verbeterd kan worden. Volgens Bruijsten is het in een aantal gevallen namelijk niet nodig om een duur hulpverleningstraject te starten.

Overigens ontvangt de gemeente voor de Jeugdzorg een bijdrage van het Rijk. Dit jaar valt die bijdrage hoger uit waardoor tekorten uit het verleden kunnen worden aangevuld. „De verhoging van de rijksbijdrage is echter niet structureel”, waarschuwde Hendricks.

Groen

Een flinke discussie werd ook gevoerd over het groen in de gemeente. Lijst Samenwerking vroeg naar het onderhoud op de twee gemeentelijke begraafplaatsen in Echt en Nieuwstadt. Klachten daarover waren ook bij de gemeente binnengekomen. Wethouder Peter Ruijten (PNES) kon de raad mededelen dat het contract met het huidige onderhoudsbedrijf volgend jaar wordt beëindigd. Gezocht wordt naar een nieuwe partij die ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan plaatsen.

Motie

Door een ingediende motie werd nog een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt om te kijken of er alternatieven zijn voor het bestrijden van de eikenprocessierups, die dit jaar voor veel overlast zorgt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen