Gouverneur Bovens: Justitie moet integriteitsonderzoeken sneller afhandelen

Print
Gouverneur Bovens: Justitie moet integriteitsonderzoeken sneller afhandelen

Theo Bovens Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Justitie moet corruptiezaken als die van Jos van Rey sneller afhandelen. Dat is beter voor het vertrouwen in het openbaar bestuur, vindt gouverneur Theo Bovens.

Hij zegt dat in een korte verklaring tegenover De Limburger in reactie op de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak-Van Rey, zeven jaar na de invallen bij de oud-wethouder. De hoogste Nederlandse rechter bekrachtigde dinsdag de veroordeling van de Roermondenaar door het gerechtshof Den Haag tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook mag hij twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden.

Lees ook: De geruchtmakende corruptiezaak-Jos van Rey: dit kunnen we ervan leren

Vertrouwen

Inhoudelijk laat Bovens zich niet uit over het arrest van het hof. ‘Het is goed dat er juridisch eindelijk een punt achter deze zaak wordt gezet en duidelijkheid wordt geschapen’, reageert de commissaris van de koning. ‘Ik vind dit soort strafprocedures lang duren. Ik begrijp dat het om complexe dossiers gaat, maar integriteitszaken verdienen een snellere afhandeling. Dat is beter voor de verdachte, maar ook goed voor het vertrouwen in het openbaar bestuur.’ Het is slecht voor het vertrouwen van de samenleving als integriteitszaken lang boven de markt hangen, is de redenering daarachter.

Pluk-ze

Een woordvoerster van openbaar ministerie wil niet inhoudelijk op de uitlatingen van Bovens ingaan omdat er nog een pluk-ze-zaak loopt waarbij justitie bijna 300.000 euro van Van Rey eist. Het is niet gelukt om het in onderling overleg met Van Rey eens te worden over een te betalen bedrag, zodat de rechtbank in Rotterdam hierover een uitspraak moet doen.

In algemene zin wil de woordvoerster van het OM alleen kwijt dat als een strafrechtelijke procedure onredelijk lang duurt, daar zowel in de strafeis als rechterlijk vonnissen rekening mee wordt gehouden. Daar was in het geval van Van Rey noch bij de rechtbank Rotterdam noch bij het gerechtshof Den Haag sprake van, zo blijkt uit de uitspraken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen