Verklaring bij straatnamen te duur voor Maasgouw

Print
Verklaring bij straatnamen te duur voor Maasgouw

Plaatsnaambord met verklaring in buurgemeente Leudal. Afbeelding: Archief De Limburger

Maasbracht / Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Linne -

Er komt geen verklarende tekst bij straatnaamborden in de gemeente Maasgouw. De kosten daarvoor bedragen ongeveer 185.000 euro en dat vindt het college te duur.

Het onderzoek naar de straatnaamborden werd gedaan na een motie van de partijen Welzijn Maasgouw/50Plus en de Liberale Volkspartij Maasgouw. Volgens beide partijen zou het goed zijn om toeristen en inwoners duidelijk te maken waarom een straat een bepaalde naam heeft. ‘Het onderschrift zal bijdragen aan het historische besef voor inwoners en toeristen’, stellen de partijen.

Volgens het college zijn er in de hele gemeente Maasgouw 767 straatnamen. Straten hebben minimaal twee borden, langere straten hebben er meer. Al deze borden van een verklaring voorzien, zou circa 185.000 euro kosten. Als alleen de historische kernen van Thorn, Stevensweert en Wessem zouden worden voorzien van verklarende straatnaamborden, dan zou dat zo’n 15.000 euro kosten.

Onderzoek

Daarnaast zou ook geld vrijgemaakt moeten worden voor gedegen onderzoek naar de historische personen of gebiedsbenamingen. De kosten daarvoor bedragen voor de hele gemeente 15.000 euro en alleen voor de historische kernen 6000 euro. Kosten voor het plaatsen van de borden zijn niet in kaart gebracht.

Het college stelt verder vragen bij de wenselijkheid om historische borden te voorzien van een verklarende tekst. Als het gaat om informeren over historische namen, verwijst de gemeente naar het VVV-kantoor en de musea in Thorn en Stevensweert waar ook voldoende achtergrond te vinden is over de historie van personen en benamingen van gebieden.