Vijf mannen aangehouden in Brunssum na plofkraak in Aken

Print
Vijf mannen aangehouden in Brunssum na plofkraak in Aken

Afbeelding: Getty Images

Brunssum -

De politie heeft vrijdag na een plofkraak in Aken vijf mannen aangehouden in een loods in Brunssum.

De arrestaties konden worden gedaan na een plofkraak gistermorgen rond half vijf in de Roermonder Strasse in Aken. Dinsdag is in Landgraaf op een vergelijkbare manier een geldautomaat gekraakt en maandag gebeurde hetzelfde aan de Pontdriesch in Aken.

De samenwerkende Duitse en Nederlandse politie schaalden het onderzoek op en zetten beide helikopters in. Zo konden rond 5.00 uur gisterochtend vijf mannen in een loods op bedrijventerrein Haefland in Brunssum worden aangehouden. Het gaat om een 34-jarige en een 30-jarige man uit Amsterdam, een 24-jarige man uit Utrecht, een 37-jarige man uit Diemen en een 28-jarige man uit Amersfoort.

Volgens de politie Oost-Nederland, die coördineert, is het onderzoek nog in volle gang.

Audi-bende

Of deze mannen ook verantwoordelijk zijn voor de plofkraak afgelopen dinsdag in Landgraaf is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerster. Ook kan de politie niet bevestigen dat de zogeheten Audi-bende of een deel daarvan is aangehouden.

Een tipgever meldde aan deze krant dat er naast een grijze Audi een grote hoeveelheid geld op de grond is aangetroffen. De verdachten die nu zijn aangehouden, maken vermoedelijk wel deel uit van een grotere groep, meldt de politiewoordvoerster. „Het onderzoek naar deze groep gaat door. Vandaag worden op verschillende plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan.”

Duitsland

Georganiseerde groepen trekken vaker naar Duitsland om daar toe te slaan, signaleert de politie. „Daarom werken de Nederlandse politie, Duitse politie, OM en banken nauw samen met verschillende partners.”

Het langer lopende onderzoek naar plofkraken en de goede samenwerking met partners heeft tot dit succes geleid, meldt het Landelijke Profkrakenteam van de politie. Portefeuillehouder Aart Garssen: „Plofkrakers gebruiken steeds vaker zware explosieven om tot de kluis van een bank te komen. Een zorgelijke ontwikkeling, want dat richt niet alleen veel schade aan in de omgeving, het risico op letsel of erger is voor mensen die in de omgeving wonen groot.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen