Kogel is door de kerk: De Ligt tekent voor vijf jaar bij Juventus

Print
Kogel is door de kerk: De Ligt tekent voor vijf jaar bij Juventus

Afbeelding: AD/Action Images via Reuters

Eindelijk is er witte rook. Matthijs de Ligt verruilt Ajax voor Juventus. De 19-jarige verdediger maakt voor rond de 70 miljoen euro de overstap naar Turijn, waar hij een contract voor vijf jaar zal ondertekenen.

De transfer van de aanvoerder van Ajax hing al maandenlang in de lucht. Vrijwel alle Europese topclubs hengelden naar De Ligt, waarna een driestrijd ontstond tussen FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus. De Spaanse grootmacht kon niet op tegen het transfergeweld van PSG en Juve, dat ver wilden gaan om aan de persoonlijke eisen van het kamp De Ligt te voldoen.

De keuze van De Ligt viel op Juventus, waarna zijn zaakwaarnemer Mino Raiola een lucratieve verbintenis (jaarsalaris van ongeveer 14 miljoen bruto) voor vijf jaar overeenkwam met de Italiaanse kampioen. Vervolgens liepen de onderhandelingen tussen beide clubs echter de nodige vertraging op. Juventus zette laag in, 65 miljoen euro met 50 miljoen als vast bedrag en 15 miljoen aan bonussen.

Lees ook: FC Barcelona neemt Griezmann voor 120 miljoen over van Atlético

Ondergrens

Ajax hanteerde een ondergrens van 75 miljoen euro voor de winnaar van de Golden Boy-Award, de prestigieuze prijs voor grootste talent van Europa. Daarmee kozen de Amsterdammers niet voor de hoofdprijs, aangezien vorig jaar de mondelinge afspraak was gemaakt dat de club deze zomer open zou staan voor een transfer. Met 75 miljoen werd wel voor een ondergrens en marktconform bedrag gekozen.

Kogel is door de kerk: De Ligt tekent voor vijf jaar bij Juventus
De Ligt in duel met toekomstig ploeggenoot Cristiano Ronaldo. Foto: AD/Reuters

Dubbel

Vrijdag kwam het dan toch alsnog tot een akkoord, waardoor De Ligt na Frenkie de Jong (FC Barcelona) de tweede speler is die het succesvolle Ajax van afgelopen seizoen inruilt voor een Europese topclub. De Ligt stond vorig jaar ook al in de nadrukkelijke belangstelling van meerdere topclubs, maar besloot nog een seizoen bij Ajax te blijven om met een prijs afscheid te nemen. Met de dubbel slaagde hij in die missie.

Vanaf komende week staat De Ligt in Turijn op het trainingsveld. Dat zal in de komende periode vooral buiten Italië zijn. Juventus gaat op trip door Azië waarbij op zondag 21 juli het debuut voor de verdediger lonkt, als zijn ploeg het in Singapore opneemt tegen Tottenham Hotspur.