Groenewegen sprint naar zege in langste Tour-rit

Print
Groenewegen sprint naar zege in langste Tour-rit

Groenewegen juicht. Afbeelding: AFP

Dylan Groenewegen heeft zijn etappezege in de Ronde van Frankrijk binnen..

De sprinter van Jumbo-Visma was de snelste in de massasprint van de zevende etappe en bezorgde zijn ploeg de derde ritoverwinning in deze Tour. Voor Groenewegen zelf is het de vierde ritzege in een massasprint in de Tour.

Lange dag

Meteen na de officiële start gingen de Fransen Yoann Offredo en Stéphane Rossetto er vandoor. Het tweetal wachtte een lange dag voorop in de rit met 230 kilometer en een verwachte massasprint. Op zo'n 12 kilometer van de meet werden ze ingelopen.

In de sprint zocht Groenewegen in de slotkilometer zijn eigen weg nadat hij Mike Teunissen kwijt was. Hij was nipt sneller dan de Australiër Caleb Ewan en de Slowaak Peter Sagan.

Ingesloten

"Op 500 meter van de streep raakte ik even ingesloten en toen ben ik maar gegaan. Ik zag Ewan wel komen en als ik tegen hem sprint is het altijd een close finish", zei Groenewegen, die voor de vierde keer een massasprint won in de Tour de France.

"Ik hoef niet onder stoelen of banken te schuiven dat ik de eerste etappe had willen winnen", zei de sprinter bij de NOS. "Het was niet het begin van de Tour waarop ik had gehoopt. Voor de ploeg was die eerste etappe in Brussel een succes, maar voor mezelf een grote teleurstelling. Dan wil je per se die overwinning. Ik viel die eerste dag en daarna heb ik wat dagen nodig gehad om te herstellen, maar vandaag voelde ik me goed."

Later meer.