‘Hulp aan kwetsbare gezinnen in Venlo en Roermond rammelt’

Print
‘Hulp aan kwetsbare gezinnen in Venlo en Roermond rammelt’

De twee gemeenten moeten voor 1 november laten weten hoe ze de werkwijze gaan verbeteren. Afbeelding: Getty Images

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum -

Kwetsbare gezinnen in Venlo en Roermond lopen veiligheidsrisico’s door tekortschietende hulp van Veilig Thuis en beide gemeenten. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van vier rijksinspecties. De resultaten in Zuid-Limburg zijn een stuk beter.

Instanties werken in Venlo en Roermond langs elkaar heen, er wordt nauwelijks iets op papier gezet en veiligheidsplannen en risicotaxaties ontbreken. Ook neemt niemand de regie, concludeert het Toezicht Sociaal Domein (TSD), een samenwerkingsverband van de inspecties Gezondheidszorg en Jeugd, Justitie en Veiligheid, Onderwijs en Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Lees ook: Inspectie over hulpverlening kwetsbare gezinnen: ‘vergroot risico op calamiteiten en incidenten’

In Venlo ontbreekt ‘een aantal noodzakelijke factoren om veiligheid (langdurig) te kunnen herstellen en te borgen’. In Roermond zien ‘professionals niet altijd het complete beeld van de gezinssituatie en de aanwezige (on)veiligheid in het gezin’ en ze hebben een ‘verschillende visie op veiligheid’. Dit ‘vergroot het risico op calamiteiten en incidenten’, schrijft de inspectie.

Overdracht

TSD onderzocht in Venlo, Roermond en Beesel wat er gebeurt als een dossier wordt overgedragen door Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In Steyl ging het in juli 2017 mis toen de 11-jarige jongen Vladimirs suïcide pleegde nadat de hulp aan hem was afgesloten. De Limburger beschikt over de nog niet-gepubliceerde onderzoeken in Venlo en Roermond. Beide gemeenten moeten voor 1 november laten weten hoe ze de zaken gaan verbeteren. Op dit moment willen de twee gemeenten en Veilig Thuis niet reageren omdat de rapporten formeel nog niet zijn aangeboden aan de wethouders van Venlo en Roermond.

Hans Soentjens, bestuursvoorzitter van scholenkoepel Kerobei waar Vladimirs indertijd leerling was, spreekt van een ‘structureel onveilige situatie’. Hij is zeer bezorgd over de net begonnen vakantieperiode: „Kinderen zijn dan zes weken lang aan ons zicht onttrokken.”

Zuid-Limburg

Dezelfde inspectie publiceerde de afgelopen twee maanden ook onderzoeksrapporten over de situatie in Heerlen, Brunssum en Kerkrade. Heerlen en Brunssum scoren goed. De inspectie ziet dat alle professionals samen een goed functionerend netwerk vormen. Heerlen en Brunssum zijn voorloper wat betreft het gebruik van één plan voor één gezin. Kerkrade heeft een duidelijke werkwijze met heldere afspraken. De inspectie ziet wel dat daar geregeld, soms om onduidelijke redenen, van wordt afgeweken. TSD noemt het positief dat diverse manco’s daar al zijn gesignaleerd en opgepakt door Kerkrade.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →