Nog slechts twee steden over voor organisatie Songfestival

Print
Nog slechts twee steden over voor organisatie Songfestival

Expo Tel Aviv was dit jaar de plaats van handeling. Michael Campanella Afbeelding: De Limburger

Vanaf volgende week zijn er nog twee steden in de race voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland. Dat heeft de NPO vrijdagavond bekendgemaakt. De namen van de twee steden zijn volgens de publieke omroep nog niet bekend. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Rotterdam en Maastricht topfavoriet zijn..

Het aantal steden dat in de race is voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival wordt volgende week verkleind van vijf naar twee. Een woordvoerder van de NPO bevestigt berichtgeving met die strekking van de NOS. Er is nog geen keuze gemaakt welke drie huidige kanshebbers afvallen. Wanneer bekend wordt welke twee steden nog in de race zijn, kon hij nog niet zeggen.

Capaciteit

Woensdag dienden Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Den Bosch en Arnhem, hun bidbooks in bij de selectiecommissie van NPO, AVROTROS en NOS. Die controleert nu of de steden aan alle gestelde eisen voor de organisatie van het liedjesfestijn kunnen voldoen. Het gaat onder meer om de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie en bereikbaarheid.

In eerste instantie toonden negen steden hun belangstelling, maar Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Breda lieten al eerder weten af te zien van de organisatie.

Nederland organiseert het Eurovisiesongfestival omdat Duncan Laurence de afgelopen editie won. Het festival was al vier keer eerder in ons land: in Hilversum (1958), Amsterdam (1970) en Den Haag (1976 en 1980).

Promotiefilmpje Songfestival Maastricht. Bron: Maastricht Marketing. Video: De Limburger

Het Songfestivalcomité gaf al aan alleen op werkbezoek bij de kandidaatsteden te willen die ‘hebben wat nodig is’ voor de organisatie van het internationale megafestijn.

Begin augustus vinden die bezoeken plaats, ergens in de laatste twee weken van augustus wordt bekendgemaakt wáár het Eurovisie Songfestival gehouden zal worden.

Jos van den Camp spreekt met collega en Songfestivalvolger Ruud Maas die de aanbieding van het bidbook in Hilversum bijwoonde. ,,Maastricht maakt goede kans. Maar vlak de kansen van Rotterdam ook niet uit,’’ zegt hij. (duur 6 minuten en 40 seconden):

De Straat op met Jay aflevering 3 Songfestival. Video: De Limburger