Premier Rutte doet het licht uit in bouwput Binnenhof

Print
Premier Rutte doet het licht uit in bouwput Binnenhof

Premier Mark Rutte zal het langst op het Binnenhof blijven tot de verbouwing begint. Afbeelding: Pim Ras Fotografie

Nieuwe vertraging bij de renovatie van het Binnenhof: het ministerie van Algemene Zaken kan niet op tijd verhuizen.

Alle Binnenhof-bewoners zijn per september 2020 vertrokken, maar premier Rutte en zijn ambtenaren moeten dan nog even doorwerken in de bouwput. De nieuwe behuizing in de tuin van het Catshuis is niet op tijd klaar.

Verhuizen

Dit blijkt uit een brief die vrijdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken (CDA). Rutte en zijn ambtenaren van Algemene Zaken verhuizen pas in 2021 omdat het Rijksvastgoedbedrijf de containers die in de tuin van de ambtswoning komen niet op tijd veilig genoeg weet te maken.

De hoge eisen aan de beveiliging van de informatievoorziening van het internet en telefonie kunnen niet in het tijdsbestek van anderhalf jaar worden gegarandeerd. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft dit onderschat, blijkt nu. Dat betekent dat minister-president Rutte als laatste het licht uit mag doen in 2021. De Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State zijn dan al over naar andere gebouwen elders in Den Haag.

Pechtold

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold wordt de voorzitter van de bestuurlijke stuurgroep Renovatie Binnenhof. Hij volgt in die positie de oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager op. Staatssecretaris Knops hoopt zo verdere bestuurlijke chaos te bezweren.

Pechtold heeft een paar weken genomen om de partners weer aan de gesprekstafel te krijgen, dat is gelukt. De aanloop naar de grootscheepse renovatie is chaotisch. Er is er al één coördinerend architect vertrokken, een tweede van OMA, Ellen van Loon, zit al maanden op de wip. De architect van de vorige nieuwbouw Pi de Bruijn is in beeld om de klus over te nemen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen