Toto op Bospop: het muzikale trucje werkt nog steeds

Print
Toto op Bospop: het muzikale trucje werkt nog steeds

Toto met Steve Lukather (links) en Joseph Williams (rechts) op de voorgrond. Afbeelding: Harry Heuts

/ Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

RECENSIE - Het blijft een bijzonder sterk staaltje. Een groepje sessiemuzikanten dat besluit om samen maar eens de studio in te duiken en vervolgens zelf de wereld plat speelt. In twee zinnen de geschiedenis van Toto kort samengevat.

De Amerikaanse popband – met progressieve rockinvloeden – is inmiddels ook al hard op weg naar een samenwerking van een halve eeuw en het muzikale trucje werkt nog steeds. Bij Bospop in Weert staan ze vrijdagavond als afsluiter van de eerste festivaldag op de bühne. Enkele weken geleden inderhaast opgetrommeld als vervanger van Snow Patrol omdat die band haar tournee moest afzeggen.

Waardig alternatief

En Toto – niet voor de eerste keer in Weert – blijkt een meer dan waardig alternatief. De groep die toch al in Nederland is om op te treden bij North Sea Jazz, trakteert het publiek op een set vol hits. Meteen al komt ‘Hold the line’ voorbij, waarmee de band in 1978 doorbrak. Een van de hoogtepunten is even later het instrumentale en uitgesponnen ‘Jake to the bone’. Toto op zijn best, een jamsessie met funk- en jazzinvloeden. Tussen de bekende liedjes mag met name gitarist Steve Lukather zich naar hartenlust uitleven, gestoken in een zwart showjasje bedrukt met speelkaarten. De Amerikaanse rockband heeft jarenlang alle troeven in handen gehad maar het geluk begint Toto met het verstrijken van de tijd met name op persoonlijk vlak toch een beetje in de steek te laten. Drummer Jeff Porcaro is al een hele tijd geleden overleden aan een hartaanval. Zijn broer Mike bezweek in 2015 aan de ziekte ALS. Ook toetsenist en mede-oprichter David Paich heeft lichamelijke problemen. Hij moest vorig jaar de tournee in de Verenigde Staten aan zich laten voorbij gaan en is er in Weert ook niet bij, overigens uitstekend vervangen door de voormalige Prince-toetsenist Dominique ‘Xavier’ Taplin.

Wat is voor de bezoeker nou hét ultieme Bospop-gevoel?

Akoestische miniset

Toto heeft het middenstuk van de show in het kader van de 40 Trips around the Sun-tour gereserveerd voor een akoestische miniset. ‘Georgy Porgy’, de Michael Jackson-cover ‘Human Nature’ – geschreven door de derde Porcaro-broer Steve – en ‘I’ll be over you’ zijn voor de gelegenheid helemaal uitgekleed. Evenals ‘Stop loving you’, met de evergreens ‘Africa’ en ‘Rosanna’ de grootste hit van Toto. Oké, de versie klinkt zeker leuk maar de power van het geweldige nummer ontbreekt toch een beetje. Het was niet voor niets dat de vermaarde radio-dj Frits Spits ‘Stop loving You’ – toen de plaat in Nederland uitkwam - in zijn programma De Avondspits liefst twee keer binnen één uur draaide.

Grootse hoogte

Zanger Joseph Williams – zoon van de vermaarde filmcomponist en Oscarwinnaar John Williams (hij maakte onder meer de muziek voor Stars Wars, Jaws en Indiana Jones) is in topvorm. In zijn lange jas met gleufhoedje en zonnebril zweept hij Toto op naar grootse hoogte. Dat de band ook nog een eerbetoon brengt aan George Harrison met ‘While my guitar gently weeps’ is mooi meegenomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →