Waterfestijn

Spettermop: garantie voor een nat pak

Print

De Spettermop in Heerlen: garantie voor een nat pak. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

Het waterfeest Splashmob dreigde verloren te gaan voor Heerlen. Maar dankzij scouting Amcius viel zaterdagmiddag weer het nodige water, zij het niet uit de grijze lucht.

Op het Pancratiusplein gaan kinderen en volwassenen elkaar te lijf met waterpistolen, geweren en zelfs mitrailleurachtig speeltuig. De Spettermop Heerlen wordt zaterdagmiddag vanaf diverse terrassen veilig bekeken. In de buurt komen is een garantie voor een nat pak.

Blussen

Terwijl aan de rand van het Pancratiusplein een peuter voorzichtig in een plas springt, wordt achter de jongen een Super Blaster gevuld met water. De naam verraadt veel. De straal die het wapen produceert, daar kun je kleine brandjes mee blussen.

Cindy en Fabiënne van Scouting Amicus zien het met twinkelogen aan. „We vonden het ontzettend jammer dat het niet meer zou doorgaan. Je ziet hoeveel plezier iedereen heeft”, zegt Cindy. De scouting heeft het evenement gered, maar noodgedwongen onder de andere naam voortgezet. En volgens deelnemers is het waterfestijn zelfs verbeterd omdat meer waterpunten zijn aangelegd.

Beperking

De Wombats, een scoutinggroep van mensen met een verstandelijke beperking, werd gevraagd te helpen. „Een heel hechte groep is het. Het kostte wat moeite om ze uit te leggen dat er deze keer geholpen zou worden met de organisatie. Zoals je ziet hebben we besloten iedereen een keuze te laten maken.”

Waar de een meehelpt, zitten anderen gierend van het lachen op afstand. Ook lid Guido heeft duidelijk plezier. Wat hij van de Spettermop vindt? „Sjiek.” Om vervolgens Cindy te verassen met een bijzonder langdurige - drijfnatte - knuffel. Het geeft aan hoe de sfeer binnen de groep is. „We doen vaak leuke dingen. Zo mogen we voor carnaval in de loods bij de wagenbouwers kijken. Ook maken we uitstapjes en dit jaar gaan we een weekend kamperen.”

Lol

Plezier hebben is het doel. Dat is ook duidelijk als de Spettermop 2019 op het einde loopt. Nadat is afgeteld klinkt uit de luidsprekers: ”Dankjewel voor het lol hebben.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →