Verstappen dik tevreden: gat naar Mercedes valt enorm mee

Print
Verstappen dik tevreden: gat naar Mercedes valt enorm mee

Afbeelding: EPA

Het hele weekend liep nog niet soepel, maar in de kwalificatie stond Max Verstappen er dan toch. Op Silverstone kwalificeerde hij zich als vierde, opvallend kort achter polesitter Valtteri Bottas (0,183). ,,Dat is gewoon héél goed.‘’

Tevreden. Dat was hij. Dik tevreden. Slechts 0,183 seconde achter de pole-tijd van Valtteri Bottas, gekwalificeerd als vierde. Daar kon Max Verstappen verder mee.

,,Dat gat naar Mercedes valt me enorm mee’‘, zo vertelde hij na de kwalificatie op Silverstone. ,,We waren uitgegaan van een groter gat. Vorig jaar (0,7 achter Lewis Hamilton, red.) was het bijvoorbeeld nog een veel groter gat hier. Maar we zitten er gewoon dichter op. Dit was een heel goede dag.‘’

Lees ook: Verstappen start als vierde, Bottas pakt pole voor thuisfavoriet Hamilton

Turbolag

En die goede dag had zelfs nog beter kunnen zijn, wist Verstappen te melden. Zo had hij wat problemen met een onwelwillend gaspedaal. Wanneer hij vroeg om meer vermogen, kwam dat niet meteen. ,,Turbolag’’, zo legde de Limburger uit. ,,En als je dan binnen twee tienden van een seconde van de snelste tijd zit, weet je dat er zonder die problemen misschien nog meer in had kunnen zitten. Dan had ik meegedaan voor pole.”

Lees ook Hans’ Formule 1-blog:

Desalniettemin kon hij prima leven met het resultaat van de dag, na een weekend tobben met de balans van zijn RB15. Het team zocht en probeerde te verbeteren, waarna er op het moment suprème een auto stond waarmee hij kon knokken voor de topposities. Net achter de Mercedessen en Ferrari-coureur Charles Leclerc staat hij zondag op de tweede startrij op een circuit waar Red Bull Racing vaak genoeg een bijrolletje speelde, de laatste jaren.

Compromis

,,We hebben een goed compromis gevonden tussen de snelheid in de bochten en het tempo hier op de rechte stukken. We zitten er op die lange rechte stukken helemaal niet ver achter”, merkte Verstappen. ,,En we gaan ook nog eens heel goed door de snelle bochten. Dus dat is heel positief.”

Verstappen dik tevreden: gat naar Mercedes valt enorm mee
Foto: EPA

In Oostenrijk won hij, twee weken geleden. En in tegenstelling tot wat hier en daar beweerd werd (‘Het zou me gegund zijn, toch? Nou, als je zo redeneert dan spoor je écht niet’), hoeft die opleving op het thuiscircuit van Red Bull Racing bepaald geen incident te zijn, meende Verstappen. Na de GP van Frankrijk hebben Red Bull en Honda behoorlijke progressie gemaakt.

Agressiever

,,De auto is wat stappen vooruit gegaan. En de motor staat iets agressiever, vandaag ook weer net als bij de kwalificatie in Oostenrijk. Je moet altijd wel uitkijken dat ’ie niet ploft, maar we hebben ‘m wel iets scherper gezet dan dat we in Frankrijk deden. Dat is allemaal wel goed.‘’

Wat hij dan zondag kan, op wat hij zelf een ‘Lewis-feestje’ noemt? ,,Qua topsnelheid zitten we redelijk in de buurt. We zijn zeker het gat aan het dichten. En in de race zijn we normaal gezien nog wat beter dan in de kwalificaties. Winnen? Mwah, ik houd daar geen rekening mee. Doe gewoon m’n best en dan zie wee wel waar we uitkomen.”

Naast en achter hem starten twee Ferrari’s op de softbanden, waar Verstappen en Mercedes op medium staan. ,,Ik kan dat niet uitleggen, begreep niet zo goed waarom Ferrari daar voor koos. Maar als dat voor hun beter is, moeten ze voor die strategie kiezen.”

Liveblog

Volg de GP van Groot-Brittannië zondag vanaf 15:00 uur in ons liveblog.

Het circuit van Silverstone. Video: De Limburger