Onderzoek naar medicijn tegen alzheimer gestopt vanwege risico’s

Print
Onderzoek naar medicijn tegen alzheimer gestopt vanwege risico’s

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Geneesmiddelenfabrikant Novartis is gestopt met het onderzoek naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Dat heeft het farmaceutisch bedrijf deze week gemeld.

Bij sommige proefpersonen bleek het middel, CNP520 ofwel umibecestat, te leiden tot verslechtering van de cognitieve functie (het opnemen en verwerken van kennis).

De onderzoekers concludeerden daarop dat het mogelijke voordeel van het medicijn niet opweegt tegen het risico. CNP520 moest het ontstaan van alzheimer bij mensen met een hoog risico vertragen of zelfs voorkomen.

Een woordvoerder van Novartis zegt teleurgesteld te zijn, maar dat het onderzoek naar middelen tegen alzheimer en andere neurologische aandoeningen doorgaat.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Wie het heeft, krijgt steeds meer problemen met het geheugen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →