Trots Meijel haalt OLS-winnaars in: ook de Blauwen klappen voor de Groenen

Print
Trots Meijel haalt OLS-winnaars in: ook de Blauwen klappen voor de Groenen

Drukte in Meijel bij het onthaal van de OLS-winnaars. Afbeelding: Lé Giesen

Meijel -

Met de nodige vertraging begon zaterdagavond rond negen uur de glorieuze intocht van schutterij Sint Willibrordus in Meijel. Honderden haalden de winnaars van het OLS 2019 feestelijk in.

Schoonmoeder zat zaterdagmiddag aan de radio gekluisterd om te horen hoe de vriendin van haar zoon Jaap, Tanicha, het er met het Meijelse zestal van Sint Willibrordus van af zou brengen in Sevenum. De spanning was om te snijden en de zenuwen gierden door haar keel.

Gelukkig was ze niet alleen en kreeg zij een kopje koffie van de buurvrouw. „Haar man is bij de Blauwen”, zegt de schoonmoeder van Tanicha.

Trots Meijel haalt OLS-winnaars in: ook de Blauwen klappen voor de Groenen
D’n Um wordt door Meijel gedragen. Foto: De Limburger

Huzarenstukje

De Blauwen, dat zijn die van de concurrentie, schutterij Sint Nicolaas. Heerst er in andere gemeenten animositeit tussen schutterijen, in Meijel is die ver te zoeken. De Blauwen staan op zaterdagavond in vol ornaat voor de kerk om de succesvolle Grúúne van Sint Willibrordus op te vangen. Blauw of Grúún het maakt niet uit, ze gunnen elkaar het allerbeste.

Voorzitter John van Rooij van de Blauwen doet er dan ook niet moeilijk over dat zijn schutterij vorige week al uit de wedstrijd vloog. Hij kan het weliswaar niet nalaten te vertellen dat Nicolaas Willibrordus de afgelopen jaren tijdens bondsfeesten vaak heeft afgetroefd, maar tegelijkertijd geeft hij toe dat met het winnen van het OLS een huzarenstukje is geleverd.

Trots Meijel haalt OLS-winnaars in: ook de Blauwen klappen voor de Groenen
Foto: De Limburger

Maakt niet uit

„Blauwe of Grúúne, het maakt niet uit, zegt ook Gert Opheij-Hanssen uit Nederweert. De oud-Meijelse moest en zou met haar man Theo naar de intocht van de schuttershelden in haar geboorteplaats. Dat geldt ook voor Ellen Gielen uit Heibloem. Ook zij zegt dat er geen rivaliteit is tussen de twee schutterijen. „Meijel blijft Meijel”, zegt zij.

Lees ook: Lef Meijel beloond: met twee nieuwe, jonge schutters naar het OLS en dan winnen

Vakantie

Wie er niet is om de OLS-winnaars te huldigen, is burgemeester Wilma Delissen, die zit op een boot in Italië. Zeker acht jaar lang was ze bij alle OLS-wedstrijden aanwezig en ging ze de tweede dag terug. En nu uitgerekend een schutterij uit haar dorp D’n Um wint, is de burgemeester ver van huis.

Maar telefonische felicitaties, versterkt doorgegeven op het feestplein met honderden mensen, vallen op het feestplein in zeer goede aarde. Overigens staat oud-burgemeester Hubert Vos, nu burgemeester van Asten, langs de kant om te applaudisseren voor de schutters.

Trots Meijel haalt OLS-winnaars in: ook de Blauwen klappen voor de Groenen
Foto: De Limburger

Samen

Nu het feesten achter de rug is begint voor Sint Willibrordus het serieuze werk: de voorbereidingen voor het OLS 2020. Toen Willibrordus 65 jaar geleden het OLS won, kreeg ze het jaar daarna alle mogelijke hulp van andere verenigingen. Meijel gaat ervan uit dat dit bij de organisatie van het OLS in 2020 niet anders zal zijn. John van Rooij van Sint Nicolaas: „We maken er samen een mooi feest van.”

Bekijk: Fotoserie over de tweede OLS-dag

Snor eraf

Schutter Joep van der Asdonk riep twintig jaar lang: als Sint Willibrordus het OLS wint, gaat mijn snor eraf. Zaterdagavond was het zover: boven op de feestkar in Meijel ging de kapper aan het werk en haalde de 40 jaar oude snor weg. Waardoor de kinderen van Joep hun vader voor het eerst zonder snor zagen.

Lees en bekijk hier alles over het OLS 2019

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →