Stijlvol, snoeihard verjaardagsfeest van Skunk Anansie

Print
Stijlvol, snoeihard verjaardagsfeest van Skunk Anansie

Skunk Anansie op Bospop. Afbeelding: Harry Heuts

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

RECENSIE - Uiteraard kun je er op wachten. Als Skin, de extravagante frontvrouw van Skunk Anansie, publiek voor zich ziet duikt ze daarbovenop. Goed, ze wacht een paar nummers maar dan tijdens ‘I can dream’ laat ze zichzelf over het publiek glijden met een geweldige glimlach op haar gezicht.

Later, tegen het eind van de set, gaat de powervrouw opnieuw van de traptreden van het podium in Weert en staat ze opeens tussen de mensenmassa die op haar teken wild in het rond begint te springen. Nee, bij Skunk Anansie wordt het nooit saai. Sterker nog, de soms snoeiharde muziek komt voorbij in een stijlvolle show waarbij Skin voor de verandering eens geen kledingwissel maar een schoenwisseling doet. Maar dat is toch echt bijzaak, het draait vooral om haar rauwe en zuivere stemgeluid dat om door een ringetje te halen is. Ook haar collega’s op het podium laten geen steken vallen.

Nieuw

De Engelse rockband mag dit jaar het zilveren jubileum vieren (onder andere met een net verschenen live-album, zo vertelt de zangeres uitgekiend), van sleetsheid is bij de groep geen enkele sprake. De muziek uit de relatief oude doos klinkt nog altijd fris en hits als Brazen (Weep) en Weak worden dan ook volmondig meegezongen. Ondertussen deelt de artieste die volgende maand 52 wordt - een leeftijd die je haar absoluut niet geeft - venijnig een paar sneren uit naar haar overheid. Zo vindt ze het Brexit-gedoe in eigen land een „fucking schande”. Ja, zo kennen we Skin weer - ze is nooit te beroerd om haar politieke voorkeur kenbaar te maken. Wat volgt is een oproep om nooit, maar dan ook nooit in je leven iemand uit te sluiten op basis van geslacht, geaardheid of afkomst. Waarvan akte.

Lees ook: Retestrakke rock-’n-roll van Danny Vera op Bospop

Tien jaar

Goed, met die oude collectie van de alternatieve-rockband zit het dus nog wel snor. Maar als de groep dan nieuwe muziek maakt – zoals het vorige week uitgebrachte What You Do For Love - is de kwaliteit daarvan opnieuw hoog. Live wordt dit lied vervolgens met veel power gebracht. De band is nu alweer tien jaar bezig sinds de reünie in 2009 (in de acht jaar daarvoor lag Skunk Anansie op z’n gat) en het is te hopen dat de groep het nog heel lang met elkaar uithoudt. Met af en toe wat nieuwe muziek en een frontvrouw die als een wervelstorm over het podium blijft razen, moet dat toch een koud kunstje zijn?

Lees ook: Proost vanaf de campercamping bij Bospop: ‘Het is al ergens op de wereld twaalf uur’

Wat is voor de bezoeker nou hét ultieme Bospop-gevoel?

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →