Bospop

John Fogerty: koning van de swamprock plaatst Bospop voor dilemma

Print
John Fogerty: koning van de swamprock plaatst Bospop voor dilemma

John Fogerty op Bospop. Afbeelding: Harry Heuts

/ Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

RECENSIE - Zet een jukebox op het podium, gooi er alle platen van Creedence Clearwater Revival in en je bent verzekerd van anderhalve uur hits van het hoogste niveau. En als de zanger van de liedjes dan ook nog eens in topvorm is wordt het al snel een feestje. John Fogerty kwam naar Bospop, zag en overwon met zijn aanstekelijke gitaarrock.

De koning van de swamprock bevestigt als afsluiter van de tweede Bospop-dag nog een keer waarom hij tot de eredivisie van poplegendes behoort. De 74-jarige zanger rent als een jonge hond over het podium. Geen gram te zwaar en in allerbeste conditie. Alleen de kleur van zijn haren heeft met het verstrijken van de jaren een donker spoelinkje gekregen.

Rockveteraan

De Amerikaanse rockveteraan stelt daarmee Bospop voor een duivels dilemma. Het festival wil zó graag verjongen en is die weg ook al ingeslagen maar is een cultheld als Fogerty dan niet meer welkom in Weert? Feit is dat de voormalige frontman van CCR veel jongere collega-artiesten met speels gemak van de bühne blaast. Het plezier straalt er bij de zanger van af. Dit is geen verplicht nummertje tijdens de My 50 year trip-tournee, maar het feestje van de hele Fogerty-familie. Want ook Shane en Tyler – de zonen van John Fogerty – maken deel uit van zijn puike band. En hij is blij om terug te zijn in Weert laat hij het publiek weten, de plek waar hij al drie maal eerder op het podium stond.

Lees ook: Retestrakke rock-’n-roll van Danny Vera op Bospop

Charismatisch

De charismatische Fogerty – die bij bijna elk nummer een andere gitaar pakt – presenteert op Bospop een doorsnee uit zijn rijk gevulde vijftigjarige carrière. En dat zullen zijn fans weten. Fogerty neem iets te ruim de tijd om uitgebreid stil te staan bij het optreden van CCR een halve eeuw geleden op het legendarische Woodstock. Hij moet het blijkbaar kwijt want het praatje duurt enkele minuten. De zanger vertelt hoe Creedence Clearwater Revival in de vroeg avond de bühne op moest maar uiteindelijk tot ver in de nacht geduld moest hebben omdat The Grateful Dead eerst van een LSD-trip moest bekomen en het concert daardoor urenlange vertraging opliep. Rondom de vermakelijke anekdote presenteert Fogerty een trip to memory lane, doorspekt met sentimenten. Met als hoogtepunt The Star-Spangled Banner, het Amerikaanse volkslied.

Knipoog

With a little help from my friends, knipoogt naar Joe Cockers optreden op Woodstock. En Give peace a chance van de vermoorde Beatle John Lennon en Dance to the music van Sly & The Family Stone maken de terugblik naar de jaren zestig van vorige eeuw compleet. Daaromheen speelt Fogerty zo ongeveer het hele oeuvre van Creedence Clearwater Revival. En zoals gezegd zijn dat veel hits, héél véél hits. Born on the Bayou, Suzie Q, Who’ll stop the rain, Hey tonight, Have you ever seen the rain? Bad moon rising en Proud Mary. We stoppen maar, het zijn er gewoon te veel om op te noemen. Als er iemand in slaagt om de legende levend te houden is het Fogerty zelf wel.

Lees ook: Proost vanaf de campercamping bij Bospop: ‘Het is al ergens op de wereld twaalf uur’

Wat is voor de bezoeker nou hét ultieme Bospop-gevoel?

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen