Wasdemonstratie tijdens historisch schouwspel in Baarlo

Print
Wasdemonstratie tijdens historisch schouwspel in Baarlo

Wasplaats De Sprunk in Baarlo. Afbeelding: Liefde voor Limburg

Baarlo -

Een wasdemonstratie door in klederdracht gestoken dames maakt onderdeel uit van het historisch schouwspel dat zondag 21 juli van 13.30 tot 16.00 uur wordt gehouden bij de Sprunk in het centrum van Baarlo.

Het woord sprunk is afkomstig van (water)sprong, een spontane waterbron. Deze waterbronnen geven helder water. Aanvankelijk was deze sprunk een drenkplaats voor het vee dat in de zomer in groten getale vanuit het dorp naar de weiden langs de Maas werd gevoerd. Later is deze bron met haar helder water dienst gaan doen als wasplaats. Hier kwamen vroeger de vrouwen van het dorp bijeen met hun was, geladen in manden of los op een kruiwagen. De was werd gespoeld in de bron en gebleekt op het grasveldje rond de sprunk (de bleyckerije). Terwijl de was lag te drogen of te bleken, was er tijd om de nodige roddels uit te wisselen.

Om deze traditie levend te houden zal een aantal enthousiaste dames in historische klederdracht, voorzien van kruiwagens en rieten manden vol wasgoed, dit gebeuren naspelen tijdens het historisch schouwspel op zondag 21 juni nabij de kasteelweide. Tijdens de wasdemonstratie is ook de nabij gelegen watermolen geopend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →