Impey pakt ritzege in Tour de France, Alaphilippe behoudt gele trui

Print
Impey pakt ritzege in Tour de France, Alaphilippe behoudt gele trui

Afbeelding: EPA

Daryl Impey heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen.

Het was een heuvelrit over 170 kilometer van Saint-Étienne naar Brioude. De Zuid-Afrikaanse kampioen van Mitchelton-Scott versloeg in de sprint de Belg Tiesj Benoot met wie hij voorop was gebleven uit een kopgroep van vijftien renners. Op enige afstand finishte de Sloveen Jan Tratnik als derde.

De Ier Nicolas Roche, vertegenwoordiger van Team Sunweb in de kopgroep, werd zesde. Jumbo-Visma had Tony Martin de hele dag mee voorop: de Duitser werd vijftiende. De klassementsrenners namen een snipperdag en finishten op ruim een kwartier van de ritwinnaar. Julian Alaphilippe gaf de nationale feestdag van zijn land nog een Frans tintje door de gele trui te behouden. De renner van Deceuninck - Quick-Step leidt voor de Italiaan Giulio Ciccone. Maandag volgt opnieuw een rit over heuvelachtig terrein van Saint-Flour naar Albi.

Veertien renners gingen kort na de start van de rit in de aanval. Onder hen ook de Belg Oliver Naesen en de Spanjaard José Herrada. In de beklimming van de Mur d’Aurec-sur-Loire sloot de Spanjaard Marc Soler ook nog aan. Het was de zwaarste beklimming van de dag waar Benoot, ploeggenoot van bergtruidrager Tim Wellens, als eerste bovenkwam.

Na 40 kilometer was de voorsprong van het 15-tal inmiddels opgelopen naar iets meer dan 10 minuten. Al snel werd duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep zou komen. De strijd om de ritzege begon op zo’n 50 kilometer voor Brioude. De Oostenrijker Lukas Pöstlberger was verantwoordelijk voor de eerste serieuze aanval. Richting Côte de Saint-Just bouwde de renner van Bora-hansgrohe zijn voorsprong even uit naar meer dan 40 seconden, maar achter hem verzamelden zeven renners zich voor een achtervolging.

Het colletje was te veel voor Pöstlberger, terwijl Roche en Benoot bergop de beste indruk maakten. Tratnik kwam uit de achtergrond terug, maar moest die inspanning meteen bekopen. Impey kon wel weer aansluiten.

Benoot versnelde op 8 kilometer, het kostte Roche zijn plaats in de kopgroep. Impey had vervolgens geen moeite zijn medevluchter in de sprint te verslaan waardoor hij de tweede Zuid-Afrikaan werd die een rit won in de Tour. Robert Hunter ging hem in 2007 voor.