Jagende horrorteek zo goed als zeker opgedoken in Nederland

Print
Jagende horrorteek zo goed als zeker opgedoken in Nederland

De hyalommateek (rechts) is een stuk groter dan reguliere teken in Nederland. Afbeelding: Universiteit van Hohenheim/IMB/Lidia Chitimia-Dobler

Het lijkt erop dat de reuzenteek naar Nederland is gekomen. Een vrouw uit Drenthe heeft het snelle bloedzuigende beest zo goed als zeker aangetroffen in het Drentse dorp Odoorn.

Reuzenteken gaan actief op zoek naar mensen en dieren en kunnen slachtoffers al rennend wel honderd meter volgen. Er waren al eerder zorgen dat het beest de oversteek zou wagen vanuit Duitsland. Caroline Clement uit Borger laat RTV Drenthe weten dat ze dagelijks teken uit haar paarden haalt, ‘maar ik zag meteen dat deze anders was. Hij heeft heel lange poten en hij was vooral heel snel’.

Lees ook: Wen er maar aan: beestjes die jeuken of ziekten veroorzaken

De reuzenteek verschilt met de teken die wij gewend zijn door het gegeven dat het beest actief op zoek gaat naar dieren of mensen. De teek kan rennen en kan slachtoffers tot negen meter afstand zien met zijn ogen.

Bioloog

RTV Drenthe heeft de foto’s van de teek voorgelegd aan bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research. Hij houdt zich al jarenlang bezig met teken. Volgens hem lijkt het er sterk op dat het inderdaad gaat om de reuzenteek.

Verder onderzoek moet uiteindelijk uitwijzen of de aangetroffen teek inderdaad voor de volle honderd procent een reuzenteek is.

Lees ook: RIVM: Tropische ‘horrorteek’ geen reden voor paniek

De reuzenteek heeft eigenlijk ‘Hyalomma’ en heeft een voorkeur voor grote dieren. Ze verstoppen zich op de grond en rennen actief naar een gastheer wanneer ze bepaalde signalen waarnemen, waaronder trillingen en lichaamstemperatuur. De beesten kunnen een slachtoffer tien minuten of langer volgen en daarbij maximaal honderd meter afleggen.

Eerder werd de reuzenteek al aangetroffen op een paardenboerderij in het Duitse Geldern, vlak over de grens bij Arcen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →