‘Glassplinterdatabank’ helpt in onderzoek naar plofkraken

Print

De plofkraak in Landgraaf zorgde voor veel schade. Afbeelding: Luc Lodder

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Bij het onderzoek naar plofkraken in onder meer Aken en Landgraaf wordt gebruikge­maakt van een zogenoemde glassplinterdatabank.

Glas zou bijna dezelfde kwaliteiten hebben als een vingerafdruk. Als een verdachte glassplinters in bijvoorbeeld kleding heeft, kan dat aan een plofkraak worden gematcht.

Dat heeft een van de onderzoekers van de politie Oost-Nederland bekendgemaakt. Of bij de aangehouden verdachten een match is gevonden, werd niet bekendgemaakt. Op meerdere plekken in Nederland werden dit weekeinde huiszoekingen gedaan.

Vrijdagochtend werden in een loods op bedrijventerrein Haefland in Brunssum vijf mannen aangehouden op verdenking van een kraak. Ze zouden achter de plofkraak zitten die enkele uren van tevoren aan de Roermondse Strasse in Aken plaatsvond.

Lees ook: Bende plofkrakers aangehouden in Brunssum

Aken telt in 2019 inmiddels 7 plofkraken. Onderzoekers denken dat een grote vanuit Nederland opererende bende achter de kraken zit. De Duitse en Nederlands politie werken nauw samen in het onderzoek. Aan Duitse kant is een speciaal onderzoeksteam (Heat) al enkele jaren actief.

Bij de laatste kraak zijn volgens de Duitse onderzoekers mensen aan de dood ontsnapt. In het gebouw waar de geldautomaat is gevestigd, worden door de gemeente Aken vluchtelingen ondergebracht.

Lees ook: Omwonende na plofkraak in Landgraaf: ‘Pinautomaat onder woningen zou eigenlijk niet mogen’

Door de kracht van de explosie werd een deel van de voorgevel weggeblazen. Ook de vloeren zouden schade hebben opgelopen. Bijna 100 mensen werden geëvacueerd. Een woordvoerder van de Duitse politie noemt de daders gewetenloos. „Ze hebben geen idee waar ze mee bezig zijn en nemen slachtoffers voor lief.”