Kritiek op typetje Kasper van Kooten in Avondetappe wordt steeds groter

Print
Kritiek op typetje Kasper van Kooten in Avondetappe wordt steeds groter

Kasper van Kooten als Emi van der Wiel. Afbeelding: NOS

Het wil nog maar niet vlotten met de nieuwe afsluiting van de Avondetappe bij de NOS. Deze Tour de France mag Kasper van Kooten met zijn typetje Emi van der Wiel het zomeravondprogramma van Dione de Graaff uitluiden, maar al dagenlang zijn er kritische geluiden te horen op social media.

Sinds Mart Smeets is gestopt met de Avondetappe is de NOS ook gestopt met zijn vaste afsluiter: Dalida. In een zoektocht naar een nieuw slotstuk kwam het programma uit bij Kasper van Kooten. De cabaretier ontwikkelde samen met zijn vader Kees van Kooten - die de teksten schrijft - het typetje Emi van der Wiel. Het karakter is een rondreizende wieleramateur op badslippers met de bijnaam de Stayer uit Losser.

Kijkers lijken echter bepaald niet te vallen voor de grappig bedoelde filmpjes van de Van Kootens. Al sinds aflevering één is de kritiek niet van de lucht. Zo riep AD-columnist Angela de Jong al op: ‘NOS, stop met die Avondetappe-onwaardige afsluiting en geef ons Dalida terug’.

Ook op social media volgen de kritische geluiden elkaar in rap tempo op. Zo laat bijvoorbeeld voormalig Europarlementariër Wim van de Camp laat van zich horen. Hij is in principe fan van het programma. ,,Hulde voor de Avondetappe”, schrijft hij. ,,Iedere avond een interview met de etappewinnaar van die dag. Vandaag de Vlaming Thomas de Gendt. Mooi programma, behalve die rare man die het steeds afsluit: weglaten alsjeblieft.”

Shredder

Van de Camp staat verre van alleen in zijn kritiek. Zo schrijft een andere twitteraar: ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ondanks die volkswijsheid blijven de makers van de Avondetappe ons ‘trakteren’ op die mislukte komediant die het programma afsluit.” Andere kijkers vragen zich af of het typetje grappig is bedoeld en vragen de NOS of de rest van de filmpjes ‘door de shredder’ mogen.

Ondanks de kritiek op het typetje noteert De Avondetappe elk avond mooie kijkcijfers. Zaterdagavond stond het programma op plek zeven in kijkcijferlijst van Stichting KijkOnderzoek met 858.000 voor de buis zittende wielerliefhebbers. Daarmee versloeg de NPO 1-show ruim RTL 7 dat met Tour du Jour een programma maakt in hetzelfde genre. Naar die talkshow keken slechts 126.000 kijkers. Het Achtuurjournaal (1,6 miljoen kijkers) was het best bekeken programma van de avond.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →