The Specials krijgen Bospop-meute aan het dansen

Print
The Specials krijgen Bospop-meute aan het dansen

Zanger Terry Hall van The Specials. Afbeelding: Harry Heuts

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

RECENSIE - Als je The Specials uitnodigt, weet je dat er een feestje volgt. De aanstekelijke reggae- en ska-ritmes van de Britse band laten - ook na veertig jaar - nog maar weinig mensen koud. Alleen jammer dat zanger Terry Hall daar niet van kan genieten.

Het leven is zwaar. Je ziet het aan de zanger van The Specials. Terry Hall, 60 jaar inmiddels, draagt alle leed van de wereld op zijn schouders, althans dat straalt hij uit. De zanger uit Coventry werpt een blik over het festivalterrein dat op deze zondagavond uitpuilt van het volk, slaakt een zucht en begint te zingen. I’m the man in grey, I’m just the man at C&A. And I don’t have a say in the war games that they play.

Zo, de toon is gezet. The Specials stammen uit een inktzwarte periode van het Verenigd Koninkrijk, waarin Margaret Thatcher het land met ijzeren hand regeerde, de werkloosheidscijfers explodeerden en het perspectief van de Britse jeugd nihil was. De protestborden op het podium van Bospop maken duidelijk dat er - althans in de ogen van de muzikanten - nog steeds veel mis is op deze aardbol. We moeten in actie komen om de wereld te redden. Weg bommen en raketten! En oh ja, ook voor wereldleiders die alleen maar aan zichzelf denken, is geen plek meer.

Lees ook: De tijd krijgt nauwelijks vat op Joe Jackson

Met Vote for Me kan Hall vervolgens een statement maken tegen de aanstaande Brexit, maar hij doet het niet. Hij zingt het nummer zonder emotie en that’s it. Communicatie met de toeschouwers. Sorry. Nee, dat is aan Hall niet besteed.

En toch wordt het leuk. Mede dankzij gitarist Lynval Golding en bassist Horace Panter, ook Specials van het eerste uur, die wel plezier uitstralen en met de andere bandleden een puike show afleveren. En, dat moet ook gezegd worden, de zang van de bandleider mag nog steeds gehoord worden.

Met een swingend repertoire, waaronder bekende nummers als Monkey Man, Gangsters, Too Much Too Young en Rudy, a message to you, krijgen The Specials voor elkaar wat - op Rowwen Hèze na - nog geen enkele band op deze laatste festivaldag in Weert is gelukt: de Bospop-meute massaal aan het dansen krijgen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →