onderwijs - Deze extra middelen helpen hen de beste keuze te maken —Arie Slob

Extra geld voor middelbare scholen op het platteland

Onder andere scholen in Limburg worden kleiner en komen moeilijker rond.© Hollandse Hoogte

Middelbare scholen die kampen met een dalend aantal leerlingen krijgen extra geld. Onderwijsminister Arie Slob maakt de komende jaren tot 48 miljoen euro vrij om te zorgen dat er ook in de plattelandsregio’s een school in de buurt blijft.

Ellen van Gaalen

Minister Arie Slob wil dat scholen het geld gebruiken om een plan te maken waardoor ze ook met minder leerlingen blijven bestaan. Ze kunnen bijvoorbeeld fuseren, vestigingen sluiten of juist zorgen dat een locatie openblijft omdat leerlingen anders te ver moeten fietsen. „Ik wil dat regio’s een toekomstbestendig onderwijsaanbod kunnen realiseren dat bestand is tegen krimp en tegelijk goed en bereikbaar is”, aldus Slob.

Potje

Vanaf volgend jaar kunnen middelbare scholen een aanvraag indienen. De minister heeft een potje van tien miljoen euro gemaakt. In 2021 groeit dat bedrag naar 15 miljoen euro en in de daaropvolgende jaren kan het oplopen naar maximaal 48 miljoen euro per jaar. „Maar dat hangt af van hoe hard de krimp doorzet”, zegt Slob. Scholen krijgen eenmalig een bedrag om hun toekomstplan te kunnen uitvoeren.

Aanbod

Tot 2028 verliest het voortgezet onderwijs nog eens zo’n 12 procent van zijn leerlingen. Middelbare scholen met een breed aanbod van vmbo tot en met vwo die minder dan twaalfhonderd scholieren tellen, hebben moeite om overeind te blijven.

Limburg

Nu al kampen sommige regio’s met een snel dalend aantal leerlingen. Dat komt eenvoudigweg doordat er minder kinderen worden geboren. Vooral middelbare scholen in Limburg, Zeeland, het oosten en het noorden zien hun instellingen kleiner worden. Omdat ze betaald krijgen per leerling komen ze soms moeilijk rond. Hierdoor wordt het steeds lastiger scholen open te houden en dreigen bepaalde afdelingen, zoals bijvoorbeeld het technische vmbo of het gymnasium, in bepaalde regio’s te verdwijnen.

Afstanden

Sectororganisatie VO-raad constateerde eerder dit jaar dat al op zeker tien plekken buiten de Randstad de laatste middelbare scholen dreigden te verdwijnen, met als gevolg dat tieners grote afstanden moeten afleggen naar een andere school. De schoolbesturen pleitten al eerder voor een potje voor krimpende scholen. Bovendien adviseerde de commissie-Dijkgraaf meer geld vrij te maken ‘om het onderwijs bereikbaar te houden in krimpgebieden’.

Hulp

Slob erkent dat het probleem ‘urgent’ is en kan niet uitsluiten dat er de komende jaren afdelingen verdwijnen. „Het sluiten van scholen, schoolsoorten en profielen is de verantwoordelijkheid van schoolbesturen, en dat blijft zo. Deze extra middelen helpen hen om de beste keuze te maken”, stelt hij.

Naast de extra miljoenen heeft de minister ook een groep adviseurs benoemd die middelbare scholen helpen de toekomst veilig te stellen. De komende twee jaar begeleiden zij de scholen die het hardst door de krimp worden getroffen. Op dit moment staan ze al drie scholen bij.

Ondersteuning

‘Geïsoleerde scholen’ en vestigingen in dunbevolkte gebieden krijgen standaard extra ondersteuning, zodat ook leerlingen in die regio’s niet te ver hoeven reizen. ‘Het voortbestaan is essentieel voor de bereikbaarheid van het onderwijs en de leefbaarheid van dunbevolkte gebieden’, schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer. De minister onderzoekt nog welke scholen geld krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal