Politie opent de jacht op niet-integere agent

Print
Politie opent de jacht op niet-integere agent

Binnen de politie leven al langere tijd zorgen over de integriteit van agenten. Afbeelding: Robin Utrecht

Tientallen agenten zijn de afgelopen weken geschorst vanwege integriteitsaffaires en schending van het ambtsgeheim. Dit lijkt het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een geheim rapport.

De schorsingen vielen bij eenheden in het hele land.

Lees ook: Politie Limburg zet opnieuw medewerkers uit functie

Vorige week onthulde het AD dat de bende van topcrimineel Ridouan Taghi een hoofdagent uit Utrecht had omgekocht. De hoofdagent werd door kroongetuige Nabil B. genoemd. Na uitgebreid onderzoek is hem inmiddels strafontslag aangezegd.

Schorsingen

Bij de Amsterdamse politie regent het schorsingen. Vorige week werd een 55-jarige medewerker aangehouden en geschorst. Hij is aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie, computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim. Het was alweer de zevende schorsing in korte tijd van een medewerker bij de Amsterdamse politie. In een aantal van deze zaken verricht de Rijksrecherche onderzoek.

Rapport

Binnen de politie leven al lange tijd grote zorgen over de integriteit van agenten. Zo blijkt uit het vertrouwelijke politierapport Wie praat die gaat, dat in bezit is van het AD, dat de Utrechtse politie ervan uitgaat dat alleen al in de politieregio Midden-Nederland criminelen de beschikking hebben over negentien corrupte contacten binnen de overheid. ‘Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg’, zo staat in het rapport. Bronnen rond de politie vertellen dat de Rijksrecherche nog een groot aan tal onderzoeken op de plank heeft liggen, maar vanwege capaciteitsproblemen niet alle meldingen kan onderzoeken.

Weerbaarheid

Volgens Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPD, moet de politie veel meer doen om de weerbaarheid van haar korps te vergroten. ,,Sluipenderwijs worden onze agenten benaderd door criminelen. Het gebeurt op alle niveaus. Agenten moeten dus worden getraind om hier op een goede en verantwoorde manier mee om te gaan. Als agenten worden benaderd, moeten ze dat op een veilige manier kunnen melden bij hun leidinggevende. Daar valt nog een wereld te winnen.” Politiebond ACP sluit zich daarbij aan.

Lees ook: Nu ook leidinggevende bij politie buiten functie gesteld

Bij de basiseenheid Horst-Peel en Maas zijn de afgelopen maanden acht agenten op non-actief gezet wegens plichtsverzuim en ‘onprofessioneel gedrag’. De politie wil niets zeggen over de achtergrond van deze schorsingen.