onderzoek

Geheugenverlies door medicijn tegen alzheimer

Print
Geheugenverlies door medicijn tegen alzheimer

Afbeelding: ANP

Wetenschappers in Amsterdam zetten een streep door een grootschalig internationaal onderzoek naar een veelbelovend medicijn tegen alzheimer. Het zou bij patiënten juist tot een verslechtering van het geheugen leiden.

Test

Het onderzoek werd gehouden in het Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch, een nieuw centrum dat verschillende medicijnen test op patiënten die wel of geen alzheimer hebben.

Het doel van dit generation-onderzoek was om vast te stellen of het medicijn CNP520 het ontstaan van alzheimerklachten en -symptomen kan voorkomen bij mensen met een genetisch verhoogd risico op alzheimer. De tabletten zouden de aanmaak van alzheimereiwitten afremmen. De studie zou maximaal 8 jaar duren en bijna iedereen boven de 65 jaar kon zich ervoor aanmelden.

Averechts

Uit diverse evaluaties blijkt echter dat CNP520, of umibecestat, een averechts effect heeft: er is sprake van grotere achteruitgang van geheugen bij mensen die het medicijn kregen, dan bij mensen die een placebo toegediend kregen. Geneesmiddelenontwikkelaar Novartis, opdrachtgever van het onderzoek, kon daarom niet anders dan het experiment per direct stopzetten. Brain Research Center reageert teleurgesteld, maar zegt alle begrip voor de beslissing te hebben.

Persoonlijk

„De gezondheid van de deelnemers staat altijd voorop”, laat de organisatie weten. „Ondanks dat vinden wij het een teleurstellende ontwikkeling.” Alle deelnemers zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht.

Medisch directeur van Novartis Aleyd Dost: „Het blijkt maar weer dat alzheimer een zeer complexe ziekte is, een heel moeilijk gebied om in te opereren. Het laat ook zien dat de behoefte aan een oplossing zeer groot is.”

Middelen

Volgens Dost heerste er grote teleurstelling onder de onderzoekers en de deelnemers. „Maar ook hier leren we van. We gaan net zo lang door totdat er een medicijn is tegen alzheimer.”

Onderzoeken naar een medicijn tegen alzheimer lopen al vele jaren. Zeker vierhonderd middelen zijn in de loop der jaren al getest, stuk voor stuk zonder succes.

In Nederland kampen ruim 270.000 mensen met een vorm van dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal de komende jaren sterk stijgen, naar verwachting tot ruim 620.000 in 2050.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee