Politiek

D66 wil duidelijkheid in kwestie De Koning

Print
D66 wil duidelijkheid in kwestie De Koning

Raadslid en voorzitter van de vertrouwenscommissie spreekt de raad toe. Links de fractieleden van D66. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

De voor velen onverwachte mededeling van burgemeester Peter de Koning over zijn besluit zijn ambt in september neer te leggen wordt gevolgd door opvallende stilte. Behalve diplomatieke toelichtingen in de regionale pers doen de Gennepse wethouders en de vertrouwenscommissie er het zwijgen toe. Dat zint de raadsfractie D66 allerminst. De democraten vragen om meer duidelijkheid en willen zo snel mogelijk een extra raadsvergadering beleggen.

De tot nu toe afgelegde verklaringen maken duidelijk dat er een groot verschil van inzicht en beleving is in het waarom van het besluit van Peter De Koning. ‘De voorzitter van de vertrouwenscommissie, de wethouder(s) en de burgemeester geven verschillende duidingen. Er is geen gezamenlijk (pers)bericht tot stand gekomen’, schrijft de fractie in een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad en de raadsleden. Een uitspraak in De Gelderlander waarin Twan Reintjes, de voorzitter van de vertrouwenscommissie zegt dat de commissie ‘echt niet over één nacht ijs te zijn gegaan’ bevreemdt D66 nog meer. ,,Betekent dit dat de vertrouwenscommissie tot een standpunt is gekomen en wellicht een besluit heeft genomen?” Fractielid Frank Pubben maakte vorige week aan de griffier kenbaar dat hij een extra raadsvergadering wilde beleggen om meer inzicht te krijgen en direct geïnformeerd te worden door de vertrouwenscommissie en leden van het college. In een tweede gesprek bleken er aan het houden van deze vergadering juridische risico’s te kleven. Deze risico’s zijn onderwerp van onderzoek, waarbij diverse informatiebronnen worden betrokken. Pubben: ,,Wij zijn lid van D66. Openheid en transparantie van bestuur is een van de fundamenten voor en van de visie van D66. De huidige gang van zaken waarbij we niets kunnen vertellen aan burgers omdat we niet geïnformeerd zijn vinden we onwenselijk. Wij willen minimaal aan burgers kunnen vertellen dat we op hoofdlijnen van het proces dat zich afgewikkeld heeft rechtstreeks zijn geïnformeerd door de vertrouwenscommissie en leden van het college.”

Of het tot een (besloten) raadsvergadering komt, staat niet vast. Om een vergadering uit te schrijven dient het voorstel door vier raadsleden gesteund te worden. Wegens vakantie van D66-fractievoorzitter Anke Sonnemans hebben de indieners Frank Pubben en Paul Wessels nog de steun van twee raadsleden

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen