Marktplaats waarschuwt voor gevaarlijke links

Print
Marktplaats waarschuwt voor gevaarlijke links

Afbeelding: ANP XTRA

‘Maak eventjes 1 cent naar me over, zodat ik zeker weet dat je bent wie je zegt dat je bent.’ Het is een veelgebruikte oplichtingstruc op Marktplaats. Wie erin trapt, komt op een nagemaakte banksite en geeft gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren aan oplichters. Die kunnen vervolgens geld stelen. Daar gaan Marktplaats, banken en de politie nu samen tegen optreden.

Marktplaats controleert in zijn app voortaan het adres waar een gebruiker een ander naartoe wil laten gaan. ,,Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd”, aldus een woordvoerder. Maar als het een ander adres is, een onofficiële betaalsite, verschijnt voortaan een waarschuwing in beeld om goed op te letten, omdat het misschien een zogenoemde phishing-site is.

Marktplaats ziet de laatste tijd veel oplichtingspogingen rond de dienst Gelijk Oversteken. Bij die service maakt een koper geld over naar een derde rekening. Pas als de bestelling is geleverd, gaat dat geld naar de verkoper. Wordt er niets verstuurd, krijgt de koper het geld terug. Maar sommige oplichters proberen mensen naar een andere plek te lokken.

Slinkse wijzes

Dagelijks worden mensen slachtoffer van de veelal slinkse wijzes waarop internetoplichters te werk gaan, aldus de politie. ,,We zagen de laatste tijd een toename in het aantal aangiftes van betaalverzoekfraude. Hierbij werd Marktplaats vaak genoemd. Dus zijn we met Marktplaats en de banken rond de tafel gaan zitten om te kijken wie de beste maatregel kan nemen. En in dit geval was het Marktplaats, met het waarschuwen van potentiële slachtoffers”, zegt Caroline Sander, teamleider van de Electronic Crimes Task Force.

De criminelen die mensen proberen op te lichten met phishing verzinnen telkens nieuwe manieren om dat te doen. ,,Daarom is het erg belangrijk dat mensen aangifte doen van internetoplichting”, benadrukt Sander. ,,Op basis van informatie uit die aangiftes krijgen wij als politie zicht op hoe criminelen te werk gaan. Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren. De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing. Al deze maatregelen leiden uiteindelijk tot een veiligere online-handelsomgeving.”

,,Blijf binnen de Marktplaats-omgeving als je iets koopt of verkoopt”, adviseert woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van Marktplaats. ,,Wat je veel ziet, is dat mensen met kwade bedoelingen contact opnemen via WhatsApp of sms. Ga daar niet op in.”