Tourspel rit 9: ‘Wat heb ik dan eigenlijk gewonnen?’

Print
Tourspel rit 9: ‘Wat heb ik dan eigenlijk gewonnen?’

Ton Smissaert (66) uit Echt had na de door Daryl Impey al wel even vluchtig gekeken op internet en zag dat hij zichzelf terugvond op de bovenste rijen. Maar dat hij ook daadwerkelijk de dagwinnaar was van het Tourspel, dat was hem nog ontgaan. ,,Dat is hartstikke mooi. Wat heb ik dan eigenlijk gewonnen?”

De etappe naar Brioude was er een voor de vluchters en in zijn lijst had Smissaert zes van die mannen opgenomen. Goed voor 118 punten. Niemand die hem die score nadeed. Des te knapper is het dat je met een lijst, die alleen maar is samengesteld voor een dergelijke rit ook de dagprijs wint. Edvald Boasson Hagen en Tony Martin maakten het verschil. Goed voor het gat van drie punten met de eerste achtervolger.

Een kwestie van een vooruitziende blik, of toch verstand van wielrennen, wellicht? ,,Nou, ik volg het spelletje wel het hele jaar. Eigenlijk de enige sport die ik intensief volg. En ik doe mee met twee poules via internet. Ik kijk iedere dag even via de website, maar had het nu nog niet door. Wel dat ik veel renners in m’n lijstje had. Zo zit je dan beetje te kijken.”

De gepensioneerde IT-er is zelf nog een fanatiek fietser. ,,Ik heb drie mountainbikes en maak nog iedere week m’n kilometers. Om fit te blijven. Ik heb dat altijd gedaan, maar puur recreatief. Vaak ook samen met m’n partner. Gelukkig ben ik fysiek nog goed in orde. Als je ouder wordt, is dat niet meer vanzelfsprekend. Ik let ook een beetje op wat ik eet. Het kan helpen. Ik hoop het.”

Smissaert heeft goede hoop dat Kruijswijk dit jaar meedoet om de hoogste trede van het podium. En ook Fuglsang is voor hem een voorname kandidaat. Als outsider noemt hij Adam Yates. ,,Maar er is nog niets van te zeggen. De bergen moeten komen. Maar als het mij vraagt, gaat de enige tijdrit in Pau toch het verschil maken.”