Geslaagd voor de middelbare school. En nu?

Print
Geslaagd voor de middelbare school. En nu?

Het is niet te missen in welke huizen een geslaagde middelbare scholier woont. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Vlak voordat de schoolvakantie officieel van start ging, werden op het Bouwens van der Boijecollege de diploma’s uitgereikt. De leerlingen namen het felbegeerde papiertje dankbaar in ontvangst tijdens een feestelijke avond in de aula. De middelbare schoolperiode werd hiermee afgesloten, maar wat nu?

Na vier, vijf, zes en soms zeven jaar hard, en voor sommige wat minder hard, werken is de middelbare schoolperiode nu definitief ten einde. De wijde wereld lonkt. Naast examenstress moesten de leerlingen zich ook buigen over hun toekomstplannen. De vele open- en meeloopdagen boden hierin voor de meesten wel uitsluitsel. Maar niet voor iedereen. Renske Schers uit Egchel was er voor het behalen van haar Havodiploma al vrij snel uit. „Ik ga naar de Pabo. Voor mijn gevoel sluit die opleiding het beste aan bij mijn interesses.” Overige opleidingen die dezelfde raakvlakken hebben, vielen voor haar meteen af. „Klopt, bij andere opleidingen had ik meteen zoiets van, nee niets voor mij.”

High School

Hoewel Lisanne Draak uit Grashoek in eerste instantie totaal geen idee had wat voor vervolgstudie ze na haar Havodiploma wilde gaan volgen, viel het kwartje tijdens een beroepenavond op school. „Ik vertrek eind deze maand naar de Verenigde Staten om een jaartje High School te volgen. Ik had er wel eens over gehoord, maar toen nog niet echt het idee van: dat wil ik ook. Bij de beroepenavond op school kwam iemand over zo’n High Schooljaar vertellen. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk werd ik steeds enthousiaster over het idee en heb ik me, na overleg met mijn ouders, aangemeld. Ik hoop dat ik veel van dat jaar leer en er leuke ervaringen aan overhoud. Ik heb er zin in, al is het ook best spannend.” Ilse Hermans uit Maasbree was er sneller uit. „Ik heb me aangemeld voor verpleegkunde op de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, red.). Ik vind het leuk om mensen te helpen. Daarbij lijkt het me ook een interessante opleiding.”

Vrijwillig twee jaar extra

De Heldense Renée Cox heeft noodgedwongen besloten om op het Bouwens van der Boijecollege te blijven. „Ik blijf inderdaad nog twee jaar op de middelbare school. Wel vrijwillig”, lacht ze er snel achteraan. Met het verse Havodiploma op zak wil ze het VWO hier ook nog afronden. „Ik had geen flauw idee welke studie ik na de Havo wilde gaan doen. Nou ja, eigenlijk ook weer wel. Ik wil namelijk graag criminologie gaan studeren, maar hier is geen HBO-opleiding van, alleen een universitaire. Dus tja, dan nog maar twee jaartjes VWO.”

Kinderen iets leren

Famke van Sleeuwen uit Grashoek hoefde niet lang na te denken welke weg ze zou gaan volgen na haar Vmbo-diploma. „Mijn vervolgplan is de opleiding pedagogisch medewerker. Het lijkt me namelijk heel erg leuk om met kinderen te werken. En vooral om ze wat te leren. Daarna wil ik nog verder leren en de opleiding kraamzorg gaan doen. Dat lijkt me namelijk ook heel erg leuk en het vergroot mijn mogelijkheden in de toekomst.”

Maar voordat de meiden zich in het nieuwe avontuur storten, gaan ze eerst genieten van de vakantie. Want dat hebben ze na al die jaren middelbare school dik verdiend, vinden ze.