Rubriek: Vier de zomer in Midden-Limburg

De Rooëjbes: van veld met bessenstruiken naar minicamping met terras

Print
De Rooëjbes: van veld met bessenstruiken naar minicamping met terras

Camping De Rooëjbes. Afbeelding: Pieter Knippenberg

Neer -

Als je vanuit de dorpskern van Roggel via de Neerderweg en Ophoven het Neerse buurtschap Brumholt bereikt, fiets of rijd dan niet te snel. Voor dat je het weet ben je de fraai in het groen verscholen camping de Rooëjbes al gepasseerd. Dat zou jammer zijn want een bezoek aan het gezellige terras dat op zondag en maandag geopend is, is zeker de moeite waard.

„Tijdens onze fietstochtjes in de regio komen we regelmatig hier”, zeggen Thea en John uit Heythuysen op het terras van de Rooëjbes. „Het is een heel sfeervol terras en de bediening is heel vriendelijk. De vlaai die hier geserveerd wordt is misschien wel de belangrijkste reden dat we hier aanlanden want die vinden wij overheerlijk.”

Trekpleister

„Ja onze vlaai is blijkbaar echt een trekpleister geworden”, lacht Har Augustinus die samen met zijn vriendin Mirjam Henckens het terras en de minicamping exploiteert. „Mirjam staat iedere zaterdag uren in de keuken te bakken en het is fijn dat al dat werk zo gewaardeerd wordt.” Har en Mirjam wonen in het ouderlijk huis van Har waar zijn vader vroeger al een hele kleine camping met een stuk of vier standplaatsen had. Het campingterrein dat ingericht is met privacy verschaffende heggen, bloemen en volwassen bomen telt nu 23 standplaatsen. Met de onder een mooi bladerdak gelegen Jeu de Boules baan waan je je in Frankrijk, maar je bent toch echt in Neer.

Medioren en senioren

De Rooëjbes is het hele jaar door geopend. „Soms staan ze hier nog met de caravan in de sneeuw,”zegt Har Augustinus. Nu bij de start van de zomervakantie is het best rustig op de camping al is aan het verkleurde gras wel te zien dat er onlangs heel wat caravans gestaan hebben. Mirjam: „Veel van onze gasten zijn medioren en senioren; zeg maar 50-plussers. Nogal wat bezoekers zijn onlangs vertrokken omdat de schoolvakanties begonnen zijn. Het was hier in het voorjaar stervensdruk en nu moeten ze gaan oppassen op hun kleinkinderen. Na de grote vakantie wordt het direct weer drukker. Dat is al jaren zo.” De campinggasten die de Rooëjbes bezoeken komen uit het hele land en veel gasten die een keer bij de Rooëjbes geweest zijn, komen volgens Har Augustinus ook graag terug. Theo, 70 jaar en afkomstig uit Velden is zo’n gast. Hij staat voor zijn caravan een sigaretje te roken want dat mag hij van zijn vrouw niet in de caravan doen. Hij is al voor het derde jaar op deze minicamping. De rust, de ruimte en de mooie inrichting van het kampeerterrein doen hem steeds weer besluiten terug te keren naar Neer. Bij het afwaspunt staat Klaas (69) uit Marknesse die vertelt dat hij vandaag gearriveerd is. Deze week wil hij met zijn vrouw een gedeelte van het Pieterpad gaat lopen.

Siersmederij

Klaas was onder de indruk van de informatie op de website van de Rooëjbes en heeft daarom voor deze camping gekozen. Onder het afwassen vraagt hij aan Har Augustinus of hij morgen ook de bij de camping gelegen siersmederij van Har mag bezoeken. „Geen probleem, altijd welkom”, zegt Har, die naast campinghouder ook siersmid is met een eigen smederij aan huis. Har heeft het smeden vroeger van zijn vader geleerd en op het campingterrein en op het terras van de Rooëjbes zijn talrijke voorbeelden van zijn creatieve ambachtelijke werk te zien. Hij toont een door hem zelf van hout en staal gemaakte grote tafel die 600 kilo zwaar is. Har die ooit een tijd aan de kunstacademie in Maastricht studeerde, heeft in die stad ook nog een twaalftal jaren een café gehad. Zijn horeca ervaring komt hem bij de Rooëjbes dan ook goed van pas. „Onze camping is trouwens genoemd naar de bessenstruiken die hier ooit stonden en over de spelling van die naam zijn niet alle taalgeleerden het eens”, zegt Har lachend, „maar dat laten we zo; daar gaan wij niets meer aan veranderen.” www.campingneer.nl en www.smederij-augustinus.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →