Tramschutter Tanis ‘erkent rechtssysteem niet’, maar heeft wél een advocaat

Print
Tramschutter Tanis ‘erkent rechtssysteem niet’, maar heeft wél een advocaat

Gökmen Tanis . Afbeelding: AD

Ook al erkent hij het Nederlandse rechtssysteem niet, de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis blijkt nog wel degelijk over een advocaat te beschikken.

Dat bleek maandag tijdens een rechtszaak waarin Tanis verdacht wordt van de verkrachting van Angelique in juli 2017.

Vier doden

De zaak was al eerder voor de rechter, maar Tanis mocht van de rechter de definitieve behandeling in vrijheid afwachten. Een paar dagen later schoot hij op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen dood, twee anderen raakten zwaargewond. Nog diezelfde dag werd hij opgepakt. Sindsdien zit hij in de terrorismevleugel van de gevangenis in Vught.

Maandag was een tussentijdse behandeling van de verkrachtingszaak. Tanis zelf hoefde daar van de rechtbank niet bij te zijn. Volgens gegevens van de rechtbank heeft Tanis in deze zaak nog steeds een advocaat. Opmerkelijk, omdat Tanis twee weken geleden tijdens de eerste zitting over de tramaanslag nog de vloer aanveegde met het Nederlandse rechtssysteem. Omdat hij de rechtsstaat niet erkende, wilde hij geen advocaat.

Afwezig

Die advocaat was overigens ook niet aanwezig. Justitie wil de twee zaken het liefst apart behandelen, maar een definitief besluit daarover is nog niet genomen. Wel is maandag definitief bepaald dat de verkrachtingszaak voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Zo worden nog getuigen gehoord en wordt Tanis de komende weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek wil het Openbaar Ministerie ook gebruiken in de verkrachtingszaak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen