Tbs van moordenaar ‘meisje van Nulde’ toch met jaar verlengd

Print
Tbs van moordenaar ‘meisje van Nulde’ toch met jaar verlengd

Afbeelding: ANP

Oostrum / Maastricht / Itteren -

Mike J., die is veroordeeld voor de moord op ‘het meisje van Nulde’, blijft een jaar langer in tbs-behandeling. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. De officier van justitie had twee jaar geëist.

Het advies van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum, waar Mike J. wordt behandeld, luidde aanvankelijk tbs-verlenging met één jaar. De veroordeelde stiefvader van Rowena Rikkers maakte lange tijd een stabiele indruk op zijn behandelaars. Er waren vergevorderde plannen voor resocialisatie buiten de kliniek. De officier van justitie eiste dan ook één jaar verlenging tijdens de pro forma zitting.

Klachten

In juni van dit jaar stelde de kliniek echter een aanvullende rapportage op, waarin het advies werd gewijzigd naar nog eens twee jaar tbs. J. maakte niet langer een stabiele indruk. Hij was in zichzelf gekeerd. Dat had te maken met fysieke klachten waarvoor hij zwaar aan de medicijnen zit en met spanningen over de zitting bij de rechtbank.

Daarnaast kampte J. met hevige twijfels die bij hem zijn ontstaan over zijn aangeboden nieuwe woonplaats in Maastricht. J. zou daar gaan resocialiseren, maar dat zag hij bij nader inzien toch niet zitten. Hij wilde niet dat de kliniek zijn gegevens zou opsturen naar de gemeente Maastricht. Daardoor ontstond er een impasse tussen hem en zijn behandelaars. De officier van justitie ging mee met dit aangepaste advies en wijzigde haar aanvankelijke eis van één jaar naar twee jaar tbs.

Deskundigen

De rechter houdt het nu toch bij één jaar verlenging van de maatregel. De rechtbank volgt hiermee het oordeel van de externe deskundigen die op de inhoudelijke behandeling van twee weken geleden adviseerden dat het beter is om over een jaar opnieuw te bekijken hoe de ontwikkeling van J. ervoor staat. ,,Zo houden we een vinger aan de pols’’, motiveerde de rechter het besluit. ,,Bovendien moet hij leren omgaan met voor hem spannende en ongemakkelijke situaties waarin hij wordt geconfronteerd met het delict, zoals dit soort zittingen.’’

Mike J. was de stiefvader van Rowena Rikkers. Het meisje overleed in 2001 op 4-jarige leeftijd aan mishandelingen. Haar lichaamsdelen werden in delen teruggevonden in Hoek van Holland en in het Veluwemeer bij Strand Nulde. Mike J. werd veroordeeld voor doodslag en kreeg twaalf jaar cel met tbs. De tbs ging in 2009 in.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen