Onderzoek: geen misstanden bij bouw hotel Valies

Print
Onderzoek: geen misstanden bij bouw hotel Valies

De bouw van hotel Valies vond plaats binnen de regels, blijkt uit onderzoek. Afbeelding: Jeroen Kuit

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De gemeente Roermond heeft moreel en juridisch gezien juist gehandeld in de besluitvorming over hotel Valies aan de Roerkade. Desondanks moet het in de toekomst anders.

Dat is kort samengevat de conclusie van een onderzoek dat het bureau Governance & Integrity op verzoek van het college verrichtte. Aanleiding vormden met name de vergunningen die eigenaar Victor Adams kreeg voor zaken die hij na protest van omwonenden juist had geschrapt uit de aanvankelijke plannen. Zo werd de ontbijtzaal voor hotelgasten plots toch een openbaar restaurant met terras aan de Roer. Daardoor raakte de buurt, overtuigd dat de gemeente onder één hoedje speelde met de ondernemer, alle vertrouwen in de overheid kwijt.

Netvlies

Het rapport concludeert dat er weliswaar geen regels geschonden zijn, maar dat het college toch met een kater zit omdat het te weinig regie heeft gehad op de ontwikkelingen. De aanvullende vergunningen zijn afgehandeld door een ambtenaar die wettelijk geen reden zag ze te weigeren. Dat het onderwerp ‘restaurant’ gevoelig lag bij de buurt stond niet meer op het netvlies van de ambtenaar. Die heeft de zaak alleen besproken met de verantwoordelijke portefeuillehouder, destijds VVD-wethouder Raja Fick. Binnen het college is de kwestie niet meer aan de orde geweest, iets wat achteraf gezien wel beter was geweest, concluderen de onderzoekers.

Lees ook: Les rapport hotel Valies: bestuurscultuur Roermond moet op de schop

Ze tekenen daarbij aan dat het nog maar de vraag is of het college juridisch voldoende manoeuvreerruimte had om tot een ander oordeel te komen, maar in elk geval was er dan vanuit een „bredere, bestuurlijke visie over de aanvraag gereflecteerd”. Bovendien zou de buurt over de wijzigingen zijn geïnformeerd.

Bestuursstijl

Hotel Valies is volgens het rapport nog het ‘product’ van een bestuursstijl in Roermond waarbij private partijen relatief veel beweegruimte krijgen. Het huidige college wil naar een nieuwe manier van besturen, waarbij wethouders minder individualistisch te werk gaan en nauwer met ambtenaren samenwerken bij de voorbereiding van complexe dossiers. Ook moeten burgers aan de voorkant meer bij zaken worden betrokken en gaat het handhavingsbeleid op de schop omdat de huidige „onmogelijkheden om te handhaven” soms lastig uit te leggen zijn aan de buitenwacht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen