regiodeal

Parkstad landelijke proeftuin bij integrale probleemaanpak

Print
Parkstad landelijke proeftuin bij integrale probleemaanpak
HEERLEN / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Parkstad wordt een landelijke proeftuin voor de aanpak van sociale achterstanden en maatschappelijke opgaven.

De regiodeal, waarover bijna driekwart jaar werd onderhandeld, is maandag formeel beklonken en namens vijf ministeries aan de Tweede Kamer aangeboden. Het Rijk stelt 40 miljoen euro beschikbaar. Provincie en gemeenten hebben zich verplicht evenveel bij te leggen.

Met deze 80 miljoen euro hopen de overheden andere partijen te verleiden mee te doen aan een integrale aanpak. Gedoeld wordt op woningcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen, vastgoedeigenaren, het MKB, financiers, banken en zorginstellingen. De totale investering in de regio zou op zo’n half miljard moeten uitkomen.

Volgens de Parkstad-organisatie bouwt de regiodeal vooral voort op eerdere projecten, zoals de wijkenaanpak, IBA, Buitenring en de elektrificatie van het spoor. Het doel is de achterstandspositie van Parkstad breed aan te pakken en op het niveau van het Limburgs gemiddelde te brengen.

Het gaat niet alleen om woningen, leefbaarheid, krimp en vergrijzing, maar ook om van generatie op ­generatie overgedragen sociale en gezondheidsachterstanden.