Monsterkwal gespot voor zuidkust van Engeland

Print
Monsterkwal gespot voor zuidkust van Engeland

Afbeelding: Screenshot ODN News

Twee Britse duikers hebben voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Falmouth, een reusachtig exemplaar van een bloemkoolkwal gespot.

Volwassen exemplaren van het ongevaarlijke zeedier, ook wel zeepaddenstoel genoemd, hebben meestal een doorsnede van hooguit 50 centimeter. Het ‘monster’ dat op 30 meter uit de kust werd gespot, was echter anderhalve meter.

Het gevaarte werd recent gezien door biologe en BBC Earth-presentatrice Lizzie Daly en natuurfilmer Dan Abbott. Toen de twee doken voor de kust van Cornwall doemde plotseling uit het niets het enorme zeedier op. Volgens Abbott was de kwal de allergrootste die hij ooit zag. ,,Ik was compleet in shock, maar dan op een positieve manier”, vertelde hij aan Britse media. ,,Toen we weer boven water kwamen, realiseerden we ons pas dat we iets heel bijzonders hadden gezien.” Abbott benadrukt dat dergelijke natuurverschijnselen meestal ver te zoeken zijn. ,,Deze keer was het gelukkig eens zeer dichtbij en ook nog in ons eigen Engeland.”

Beelden van de onschuldige megakwal, die om precies te zijn op 13 juli langs de kust ‘zweefde’, gaan inmiddels de hele wereld over. Volgens experts is de kwal die werd gespot een exemplaar van vorig jaar, omdat kwalletjes meestal rond juli ter wereld komen, in augustus en september volwassen worden en vervolgens sterven door de winterse temperaturen. ,,Deze heeft de kou dus op de een of andere manier overleefd en is doorgegroeid”, aldus bioloog Arthur Oosterbaan aan de NOS.