Netflix haalt omstreden zelfmoordscène uit 13 Reasons Why

Print
Netflix haalt omstreden zelfmoordscène uit 13 Reasons Why

Katherine Langford als Hannah Afbeelding: AP

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Aanleiding is de aanhoudende kritiek dat de serie, die draait om een meisje dat een einde aan haar leven maakte, voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd.

‘Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen’, staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat die aanpassing precies inhoudt, is onduidelijk.

Het gaat om een drie minuten lange scène uit de laatste aflevering van het eerste seizoen, waarin de hoofdpersoon (gespeeld door Katherine Langford) haar polsen doorsnijdt in bad. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek, vertelt het verhaal van Hannah die na jarenlange pesterijen besluit zelfmoord te plegen. Haar klasgenoten reageren geschokt en een aantal worstelt met schuldgevoelens vanwege het deelnemen aan de pesterijen.

Waarschuwing

13 Reasons Why werd na de lancering in 2017 een grote hit, met name onder jongeren. De serie, waaraan ook zangeres Selena Gomez meewerkte als uitvoerend producent, kreeg bovendien lovende recensies. Vanwege de kritiek op de gewelddadige scènes voegde Netflix al eerder een waarschuwing toe, voorafgaand aan het afspelen van de serie. Maar van aanpassen was absoluut geen sprake, ook niet toen vorig jaar het derde seizoen werd aangekondigd. Netflix-baas Reed Hastings trok zich weinig aan van de kritiek. ,,Je hoeft niet te kijken’’, zei hij.

In april kwam het nieuws naar buiten dat jonge Amerikanen sinds de lancering van 13 Reasons Why vaker zelfmoord zouden hebben gepleegd. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar in april 2017 met bijna 30 procent gestegen.

Verdubbeling

In Nederland werd vorig jaar zomer bekend dat in 2017 81 jongeren zelfmoord pleegden. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal suïcides in een jaar tijd. Naast problemen in de jeugdzorg, zochten deskundigen de verklaring ook bij de razendpopulaire Netflixserie.

,,Jonge kinderen die te kampen krijgen met hun eerste verdriet, kunnen in deze serie de hint oppikken: zelfmoord is een oplossing voor problemen”, zei oprichter en psychiater Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventielijn tegen deze site. Het is volgens hem te simpel om Netflix de schuld te geven van de stijging. ,,Maar het kan eraan bijgedragen hebben. Dat moeten we goed uitzoeken, óók in buurlanden waar deze serie veel wordt gekeken.”

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen