Tourspel rit 10: ‘Ik weet wel waarvoor je belt’

Print
Tourspel rit 10: ‘Ik weet wel waarvoor je belt’

Afbeelding: De Limburger

Eugene Brouwers uit Heerlen mocht zich, na een fraaie rit naar Albi waarin allerlei klassementstoppers tijd verloren door waaiervorming, een van de twee dagwinnaars noemen van ons Tourspel. Hij had de etappe live gezien en vermoedde al dat hij hoog zou scoren.

Een blik op internet bevestigde die lezing. Samen met Roelof van der Hulst had hij de hoogste score van 183 punten. Bij het opnemen klinkt dan ook: ,,Ik denk dat ik weet waarvoor je belt.”

De gepensioneerde Brouwers, die 47 jaar bij ABP werkte, is een trouwe speler van het spel. Al tientallen jaren vult hij z’n lijstjes in. ,,Vroeger bracht ik ze zelfs nog naar het kantoor van het Limburgs Dagblad. Zoals veel mensen zeggen; het brengt wat meer spanning met zich mee.”

Hij speelt mee met drie lijsten. Een voor het klassement, een met sprinters en een klimmersploeg. De sprinters waren gisteren aan zet, en Wout van Aert was de snelste van allemaal. Hij had tien van de eerste vijftien renners in z’n ploeg. Een prima score. ,,Vooral Philipsen was een gokje. Maar Kristoff zat er niet meer bij en dus mocht hij sprinten. Dat was niet de eerste keer deze Tour.”

Brouwers is een sportliefhebber in z’n algemeenheid. ,,Voetbal en wielrennen wel als nummers een en twee. Ik volg de koers het hele jaar door. Dat kun je toch ook net wat beter je ploeg samenstellen. Maar goed daarom heb ik Geraint Thomas juist niet genomen. En ik geef hem toch weer de grootste kans om de Tour te winnen. Dus je moet ook een beetje geluk hebben. Zo is het gewoon.”

Het is de eerste keer in al die jaren dat Brouwers een prijs heeft gewonnen. ,,Ja, dat is wel lang, he. Nee, ik vind het gewoon heel leuk om mee te doen. Mijn Tour is al geslaagd. We zijn in juni al op vakantie geweest naar Malaga, dus ik ga lekker kijken wie de Tour gaat winnen. Maar gisteren hebben verschillende renners hun droom wel in rook zien opgaan.”