Internationale belangstelling voor Ereburgerschap Brits ereveld

Print
Internationale belangstelling voor Ereburgerschap Brits ereveld

Herdenking op het Brunssumse ereveld in 2019. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Brunssum -

Bijna 100 nabestaanden van soldaten die begraven liggen op het Brunssums ereveld zijn gast van de gemeente Brunssum tijdens de Bevrijdingsfeesten in september 2019.

De nabestaanden, die komen uit Engeland, Canada, Australië en andere delen van de wereld, bezoeken Brunssum om het Ereburgerschap van de gemeente in ontvangst te nemen. Dat meldt de gemeente op haar website.

Het Ereburgerschap is door de gemeenteraad van Brunssum toegekend aan de 328 Britse soldaten die in 1944/1945 sneuvelden en in Brunssum zijn begraven. De uitreiking aan de nabestaanden vindt plaats op donderdag 19 september 2019, bij gelegenheid van viering van 75 jaar bevrijding in september 2019.

Met deze toekenning wil de gemeenteraad van Brunssum de diepe dankbaarheid tot uitdrukking brengen voor het offer dat deze soldaten 75 jaar geleden brachten voor onze vrijheid.

Uitreiking

De uitreiking van het Ereburgerschap gebeurt tijdens een speciale ceremonie op het Brunssum War Cemetery. Vanaf 18 uur zal er een stoet van genodigden en belangstellenden vanaf het Lindeplein naar het ereveld aan de Heufstraat lopen. Iedereen is uitgenodigd om aan deze stoet deel te nemen. De ceremonie op het ereveld zelf begint om 18.45 uur.

Speciale gast is ambassadeur Peter Wilson van het Verenigd Koninkrijk. Tientallen nabestaanden van de Britse soldaten die rusten op het Brunssums ereveld hebben inmiddels ook laten weten dat ze de ceremonie zullen bijwonen. Andere bijzondere gasten zijn Victoria Wallace, Director-General van de Commonwealth War Graves Commission, en gouverneur Theo Bovens.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie zullen leerlingen van de NATO International School in Brunssum de namen van alle 328 soldaten uitspreken. Aansluitend zal wnd. burgemeester Gerd Leers van Brunssum het Ereburgerschap uitreiken aan de Britse diplomatieke vertegenwoordiging, alsmede aan de aanwezige nabestaanden.

Het Ereburgerschap is de hoogste gemeentelijke onderscheiding van de gemeente Brunssum. De onderscheiding werd in de afgelopen decennia pas 15 keer eerder uitgereikt. De uitreiking aan de 328 soldaten van de Brunssum War Cemetery is de eerste keer dat het Ereburgerschap postuum wordt toegekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →