Zwart op wit: ‘Er liggen Amerikaanse kernwapens net over de Limburgse grens’

Print
Zwart op wit: ‘Er liggen Amerikaanse kernwapens net over de Limburgse grens’

Het was al decennialang een publiek geheim, maar is nu ook zwart op wit bewezen: er liggen Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis in het Belgische Kleine Brogel, net over de grens bij Weert. Ook op de Nederlandse vliegbasis Volkel liggen kernwapens. Dat blijkt uit een document van het NAVO-parlement.

“Binnen de context van de NAVO stellen de Verenigde Staten ongeveer 150 nucleaire wapens op in Europa, met name B61-vrijevalbommen, die zowel door Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen kunnen worden ingezet. Deze bommen zijn opgeslagen in zes Amerikaanse en Europese basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Inçirlik in Turkije.”

Die zin staat te lezen in het niet-geclassificeerde rapport “A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces”, een officieel document over de vernieuwing van de Amerikaanse kernwapens in Europa dat werd opgesteld door de rapporteur van het Defense and Security Committee van het NAVO-parlement. Dat orgaan maakt formeel geen deel uit van de NAVO, maar houdt er wel toezicht op. Exemplaren daarvan werden in april uitgedeeld aan parlementsleden van de NAVO-lidstaten tijdens een vergadering in de Slovaakse hoofdstad Bratislava.

Zwart op wit: ‘Er liggen Amerikaanse kernwapens net over de Limburgse grens’

De NAVO kwam zelf achter hun foutje en verwijderde het gewraakte zinnetje in een nieuwe versie van het rapport.

Hoewel de Nederlandse overheid de aanwezigheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel bevestigt noch ontkent, zijn er meerdere mensen de uit de school zijn geklapt. De oud-premier Ruud Lubbers en Dries van Agt lieten in 2013 onafhankelijk van elkaar weten dat de atoombommen op Volkel lagen.

Publiek geheim

Dat er kernwapens liggen opgeslagen in Kleine Brogel is al decennialang een slecht bewaard publiek geheim. De wapens liggen er naar verluidt al sinds 1961, toen er daarvoor een speciaal munitiecomplex bewaakt door Amerikaanse militairen gebouwd werd. Oorspronkelijk ging het om 60 B28-bommen, sinds 1989 gaat het na enkele moderniseringen vermoedelijk om nog 11 bommen van het type B61.

In Volkel zou het gaan om 22 Amerikaanse atoombommen.