Schoolschutter Roermond veroordeeld tot 200 uur werkstraf

Print
Schoolschutter Roermond veroordeeld tot 200 uur werkstraf

Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De 17-jarige jongen die in september vorig jaar in en bij zijn school in Roermond schoten loste, is door de rechtbank veroordeeld tot 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van twaalf maanden.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden.

De tiener uit Koningsbosch kwam op 14 september vorig jaar met een vuurwapen, messen en een bijl op zak naar het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) Donderberg. Eenmaal binnen loste hij enkele schoten om vervolgens ook buiten de trekker over te halen. Er raakte niemand gewond. Zijn advocaat Gitte Stevens zei twee weken geleden na de inhoudelijke behandeling dat de jongen een andere leerling van de school bang wilde maken, omdat die leerling hem en zijn broertje zou pesten.

Lees ook: ‘Leerlingen op Roermondse school niet veilig’

Poging tot moord en poging tot doodslag

Volgens de rechtbank is bewezen dat de jongen gericht op een leraar en leerling heeft geschoten en heeft hij zich daarom schuldig gemaakt aan poging tot moord op de leerling en poging tot doodslag op de leraar. De moordpoging acht de rechtbank mede bewezen omdat de jongen handelde met voorbedachten rade. Tussen het moment dat hij uit Koningsbosch vertrok en op school aankwam had hij genoeg tijd om zich te bedenken. Dit deed hij echter niet.

Munitie

Nadat de jongen thuis in Koningsbosch een wapen van de muur had gehaald en een kast had opengebroken voor munitie nam hij de wapens mee in de taxi naar school. Eenmaal op school aangekomen liep hij naar een bankje voor de school en liet aan medeleerlingen het wapen zien met de mededeling dat hij de jongen die hem en zijn broertje zou pesten, dood zou schieten.

Hij liep de school op zoek naar de jongen, loste binnen een schot, om vervolgens buiten de bewuste jongen aan te treffen. Toen schoot hij gericht, maar raakte echter niemand. Snel daarna kon de politie de jongen aanhouden.

Spijt

Uit onderzoek blijkt dat de jongen verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarnaast heeft hij spijt betuigd en houdt hij zich aan alle afspraken die met justitie en de reclassering zijn gemaakt. Ook heeft hij een excuusbrief geschreven aan de leerlingen en leraren van de school. Inmiddels heeft de jongen zijn diploma gehaald en een baan gevonden zo meldde de rechtbank.

Geen schoolshooting

De rechtbank hechtte er ook waarde aan om te zeggen dat het in het geval van het schietincident in Roermond niet ging om een ‘schoolshooting’ zoals die in Amerika plaatsvinden. „Het was hem niet te doen om persoonlijke eer en glorie en ook had hij niet het doel om zo veel mogelijk slachtoffers te maken”, aldus de rechtbank. „Hij handelde vanuit de beleving zichzelf en zijn broertje te moeten beschermen.” Of de jongen ook daadwerkelijk werd gepest is nooit bewezen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen