Echte liefde! Na 71 jaar huwelijk sterft echtpaar op dezelfde dag

Print
Echte liefde! Na 71 jaar huwelijk sterft echtpaar op dezelfde dag

Het verliefde echtpaar. Afbeelding: Screenshot WRDW/WAGT

In Amerika zijn een bejaarde vrouw en haar man na een huwelijk van ruim 71 jaar op precies dezelfde dag gestorven. De familie is in rouw, maar put ook troost uit het dubbele verlies van de zielsverwanten. ,,Het is prachtig dat ze zo lang samen waren en nu samen in de hemel zijn.”

Herbert Delaigle overleed in de nacht van donderdag op vrijdag op 94-jarige leeftijd. Precies twaalf uur later blies zijn zes jaar jongere echtgenote Frances haar laatste adem uit. De familie spreekt van ‘een bijzonder liefdesverhaal’, meldt WRDW, de lokale televisiezender van Georgia.

Het verhaal van de DeLaigles begon ruim zeventig jaar geleden. ,,Frances werkte in een klein café dat we hadden in Waynesboro (een stad in Virginia, red.), genaamd White Way Cafe”, zei Herbert vorig jaar tegen de zender. ,,Ik bleef haar zien tijdens het uitgaan. Mijn ogen bleven op haar gericht. Op een gegeven moment kreeg ik eindelijk de moed om haar mee uit te vragen.”

Tijdens hun eerste date in de bioscoop vielen de twee als een blok voor elkaar. Ze bleven elkaar zien en werden uiteindelijk elkaars soulmates. Een jaar na hun eerste afspraakje ging Herbert op zijn knieën en vroeg hij Frances om zijn vrouw te worden.

Uitvaart

Volgens een overlijdensadvertentie woonde het echtpaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, omdat Herbert in het leger moest dienen. Herbert vocht ook in Korea en Vietnam en trok zich daarna na 22 jaar dienst terug uit het leger. Ondanks die heftige periode bleken hij en zijn vrouw onafscheidelijk.

Het echtpaar laat zes kinderen, 16 kleinkinderen, 25 achterkleinkinderen en drie achterachterkleinkinderen achter. Honderden mensen namen maandag bij de uitvaart afscheid van het geliefde tweetal.

Sterven aan gebroken hart

Doodgaan van verdriet, kan dat eigenlijk? Ja, zeggen medische specialisten. Een dag na het overlijden van een geliefde heeft een mens 21 keer meer kans om een hartaanval te krijgen dan op een normale dag. Gedurende de eerste week na het verlies is het risico op een hartaanval zes keer hoger dan normaal, zo ontdekten cardiologen van de Harvard Medical School eerder.

Met name naasten van de overledene die al risico op een hartaanval lopen, worden door de dokters gewaarschuwd. Eerder onderzoek wees al uit dat partners van de overleden persoon op lange termijn een groter risico lopen om te sterven door met name hartfalen en beroertes. Dit wordt omschreven als het ‘gebroken hart-syndroom’.

De stress die een overlijden met zich meebrengt, kan direct gevolgen hebben voor de gezondheid. Slapeloosheid, weinig eten en depressie kunnen het immuunsysteem beïnvloeden en onderliggende oorzaken voor medische aandoeningen prikkelen.