Vijftig maanden cel voor gedwongen prostitutie vanuit vakantiechalets in Susteren

Print
Vijftig maanden cel voor gedwongen prostitutie vanuit vakantiechalets in Susteren

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

De Roemeen Sorin A. krijgt van de rechtbank in Den Bosch vijftig maanden cel voor het mishandelen en uitbuiten van veel jonge vrouwen. Zijn partner Florina M. zal vijftien maanden moeten zitten. Zij zette de vrouwen door heel Brabant en Limburg aan het werk.

Ingrid Masselink, speciaal officier van justitie voor mensenhandel, verdenkt Sorin (31) en Florina (29) er van zeker twaalf jonge vrouwen onder dwang te hebben uitgebuit. Dat gebeurde in 2015 en 2016 vanuit twee vakantiechalets in Susteren, huizen in Eindhoven, Breda, Tilburg en Den Bosch, een Bossche camping, een in Rijsbergen en een club in Breda. Een receptioniste van een Eindhovens hotel sloeg alarm, omdat ze het niet vertrouwde toen Sorin kamers huurde en de vrouwen daar bezoek bleven ontvangen.

Klappen

Het paar haalde de meisjes al dan niet onder valse voorwendselen vanuit Roemenië naar Nederland. Eenmaal hier hield de man hen aan het werk. Zijn echtgenote zorgde voor advertenties en maakte de afspraken. Zo wist ze precies wie wat verdiende. Daarvan moesten de vrouwen dan minimaal de helft inleveren. Anders vielen er vaak klappen. Er gingen berichten uit als ‘ik sleur je aan je haar over de grond tot je je huid kwijt bent’.

In het jarenlange onderzoek werkten de Brabantse korpsen samen met Roemenië en speelden de Prostitutie Controle Teams een belangrijke rol. Zij vallen niet alleen binnen in bordelen. Ook maken mannen telefonisch afspraken met vrouwen op basis van advertenties. Eenmaal met z’n tweeën onder elkaar kunnen de vrouwen dan vrijelijk praten.

Taps

Het onderzoek had heel wat voeten in aarde, omdat zeker niet alle meisjes met hun verhaal kwamen. Een deel zei alles uit vrije wil te doen en niet bedreigd te worden. Masselink wist wel beter getuige de getapte gesprekken en tekstberichten. Anderen trokken later in het onderzoek hun verhaal opeens terug. Sorin bleek hen dan zelf bij het bureau te hebben afgezet.

Volgens de officier was, ondanks de ontkenningen, sprake van uitbuiting. Weinigen spraken Nederlands, een paar konden lezen noch schrijven. Ze waren vrijwel geheel afhankelijk van het paar, dat ook voor hun woonruimte zorgde via een katvanger. Over het waar, wanneer, hoe lang en hoe er werd gewerkt hadden ze weinig tot niks te zeggen, ze moesten het ook onbeschermd doen.

Het OM bracht twaalf zaken aan. Die acht de rechtbank bewezen. Florentine was in vier gevallen medeplichtig.