Zeven jaar cel voor Brunssumse leider van ‘Bol.com voor drugs’

Print
Zeven jaar cel voor Brunssumse leider van ‘Bol.com voor drugs’

Afbeelding: ANP XTRA

Brunssum -

Brunssumer Danny K. moet zeven jaar de cel in, omdat hij drie jaar een ‘Bol.com voor drugs’ heeft geleid. Daarmee heeft hij ruim vijfhonderd kilo aan drugs naar ruim veertig landen verstuurd. De handel bezorgt Nederland een slechte naam, vindt de rechtbank Rotterdam.

K. (36) was de leider van een drugshandel op internet. De middelen werden via het dark web, het afgesloten deel van internet, besteld. Handlangers van K. maakten er pakketjes van, die ze afleverden bij diverse loketten van PostNL in Limburg, zoals in Kerkrade, Brunssum, Hoensbroek, Geulle en Beek.

Winst

K. en de drie andere Brunssumers hebben allen bekend. Tegen K. was twaalf jaar cel geëist, maar de rechtbank liet op zitting al doorschemeren dat die eis aan de hoge kant was. K. moet daarnaast ruim een miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dat is naar schatting de hoogte van de winst die hij met de handel heeft gemaakt.

Twee medewerkers van K. hebben straffen gekregen van 24 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. De vierde, wiens woning als opslag van de handelsvoorraad fungeerde, moet 14 maanden de cel in.

Zoekende

Rechtbankpresident Jacco Janssen meldde op de zitting begin juni langer dan de normale twee weken nodig te hebben voor het vonnis, omdat deze vorm van drugscriminaliteit betrekkelijk nieuw is. „De rechtbank is zoekende. Wat is dit voor soort criminaliteit, hoe verhoudt die zich tot bijvoorbeeld het invoeren van vijfhonderd kilo cocaïne?”, aldus Janssen op 5 juni.

De rechtbank heeft zich voor de strafmaat georiënteerd op meer klassieke vormen van drugscriminaliteit, omdat de Brunssumse drugshandel daar kenmerken van heeft. Zo hebben de Parkstedelingen op grote schaal drugs in- en uitgevoerd en daarbij ook gedeald, maar dan op internationale schaal.

Muisklik

De rechtbank Rotterdam vindt dat de overeenkomsten met internetgigant Bol.com zich opdringen, omdat ook bij het Brunssumse bedrijf meerdere medewerkers bezig waren met online bestellingen, inpakken, verzenden, leveren, plannen en beheren van de voorraad.

„Bijna iedere populaire drug en zelfs grondstoffen voor drugs waren met één muisklik te bestellen en met PostNL zo bij je in huis. Ongewild en ongemerkt werd PostNL zo een internationale distributeur van Nederlandse drugs”, staat in het vonnis.

Imago

Het Openbaar Ministerie hamerde in de strafeis met name op het slechte imago dat de Brunssumse handel Nederland bezorgt. De rechtbank sluit zich daarbij aan. „Nederland wordt in de wereld vaak gezien als transit- en trafficland voor drugs met alle negatieve diplomatieke en economische gevolgen van dien. Het bedrijf van K. bevestigt de aan Nederland toegeschreven rol bijna naadloos.”

De handel is aan het licht gekomen door het speciaal voor deze vorm van criminaliteit opgerichte Post Interventie Team. Dat heeft bij afleverpunten meerdere pakketjes onderschept en camera’s geïnstalleerd.

Geen geweld

De advocaten van K. en zijn handlangers vinden drugshandel via het dark web minder gevaarlijk en ondermijnend. „Er zijn geen ripdeals of liquidaties, de straathandel is beperkt. Er zijn geen vuurwapens aangetroffen, er is geen geweld gebruikt”, stelde Reynier Jonkers namens K.

Ook voerde hij als verzachtende omstandigheid op dat zijn cliënt uit een achterstandswijk komt en nooit een school heeft afgemaakt, waardoor criminaliteit op de loer lag voor hem.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen