Rembrandt-presentaties in Schutterijmuseum

Print
Rembrandt-presentaties in Schutterijmuseum

Museumconservator Luc Wolters (links) toont samen met vrijwilliger Johannes de Kroon een 5000-delige legpuzzel van de Nachtwacht. Afbeelding: Paul van Soest / De Limburger

Steyl -

Conservator Luc Wolters geeft op 17 juli en 14 augustus een speciale Rembrandt-presentatie bij de tentoonstelling die het Limburgs Schutterij Museum dit jaar aan de beroemde schilder wijdt.

In 2019 wordt de 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn herdacht. Dat uitgerekend het schutterijmuseum hem eert, heeft alles te maken met zijn bekendste meesterwerk: de Nachtwacht. Want het doek dat wereldfaam geniet, is een schuttersstuk. Het is een tableau van een groep schutters die trots voor hun gildelokaal poseren.

De Nachtwacht staat daarom centraal in de Rembrandt-expositie. Topstuk is een zelfportret van de meester in 3D, beschikbaar gesteld door Océ. Naast replica’s van de Nachtwacht is er ook een Dagwacht te zien.

Een oproep van het museum om replica’s van zijn werk in te sturen, leverde zo’n dertig reacties op. Uit het totale aanbod werden ruim vijftig schilderijen en andere stukken geselecteerd voor de expositie. Zoals verwacht kwamen er vooral veel Nachtwachten binnen. In de meeste gevallen gaat het om kopieën, die alleen in kleur- en materiaalgebruik van elkaar verschillen. Maar er zitten ook bijzondere varianten tussen. Zoals de Neerse Nachtwacht, die tot twee jaar geleden in het Amsterdamse café De Heffer hing. Het bekende Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt de kostuums van de twee centrale figuren op het beroemde doek, kapitein Frans Baning Cocq en luitenant Van Ruytenburgh, in bruikleen gegeven aan het museum.

Daarnaast is er aandacht voor de mens achter de schilder en het schutterswezen in het Holland van de zeventiende eeuw. De expositie is te bezichtigen tot oktober. Aanmelden voor de presentaties door museumconservator Luc Wolters kan via info@schuttterijmuseum.nl. Deelname kost tien euro, inclusief koffie of thee met vlaai.