Gerlachlezing over geschiedenis heuvelland

Print
Gerlachlezing over geschiedenis heuvelland

Interieur heiligdom Houtem St. Gerlach. Afbeelding: Johannes Timmermans

Houthem / Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven -

Maurice Essers verzorgt de Gerlachlezing over de geschiedenis van het heuvelland rond Aken, Luik en Maastricht ‘vanuit het perspectief van het katholicisme’ op zondag 21 juli om 15.00 uur. De lezing is in de kerk van het Heiligdom St. Gerlach, aan de Onderstestraat 1 in Houthem. De toegang is gratis.

In het Heiligdom St. Gerlach is daarnaast tot 30 augustus een tentoonstelling te zien over deze geschiedenis van het klooster St. Gerlach. De tentoonstelling verhuist eind augustus naar abdij Rolduc in Kerkrade. Daar zal de tentoonstelling tot eind september te zien zijn onder de naam ‘Rolduc en St. Gerlach; macht & heerlijkheid in het katholieke heuvelland’.

Identiteit

Maurice Essers van Stichting Katholiek Erfgoed: „De geschiedenis van St. Gerlach en Rolduc roept vragen op over de Limburgse identiteit. Voor 1800 was er wel een katholieke identiteit van het heuvelland, maar nog geen Limburgse identiteit. Er waren geen Limburgers, hoogstens heuvellanders. Langs de oude dorpskerkjes staan her en der stenen grafkruisen met teksten die vragen om voor de ziel van zo’n katholieke heuvellander te bidden. We hopen met de tentoonstellingen en bijbehorende boeken en lezing deze heuvellandse voorvaderen wat dichter bij ons te brengen. Wie zich in hen en hun wereld verdiept zal tot verbazingwekkende ontdekkingen komen. Je moet de vele kerken, kastelen en kloosters uit die tijd bijvoorbeeld vooral proberen van binnen te bekijken. Met name de binnenkant is vaak van een grote schoonheid. Zo zijn de fresco’s van Johann Schöpf in St. Gerlach en de kloosterbibliotheek van Joseph Moretti in Rolduc van een barok van on-Nederlandse allure.”

Heiligdom St. Gerlach: openingstijden maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur (’s zondags vanaf 10.30 uur. De entree is een vrije gave.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen