Alleen Maastricht en Rotterdam nog in de race voor Songfestival

Print
Alleen Maastricht en Rotterdam nog in de race voor Songfestival

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Maastricht strijdt de komende weken alleen nog met Rotterdam om dé gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020 te worden. De andere drie resterende gemeenten - Arnhem, Utrecht en Den Bosch - vallen af. Dat is dinsdagmiddag, na een belronde van organisator NPO aan de steden, bekend geworden.

De selectiecommissie werd in hun afweging ondersteund door technische experts en de European Broadcasting Union (EBU). Naar aanleiding hiervan heeft de selectiecommissie geconstateerd dat twee van de vijf steden een inhoudelijk sterker bid hebben ingediend. ,,Beide steden beschikken over een locatie waarin zowel de TV-shows als het volledige event goed kan worden georganiseerd. Daarnaast is er voldoende accommodatie beschikbaar in de stad en de regio, ligt er een goed plan voor de vele side-events en is er bereidheid een substantiële (financiële) bijdrage te leveren om de kosten van locatie (huur, inrichting faciliteiten, beveiliging,) te dragen’’, stelt de NPO in een verklaring. ,,Hoewel de drie andere steden Arnhem, Den Bosch en Utrecht op hoofdlijnen voldeden aan de voorwaarden die vooraf zijn gesteld, scoorden zij lager op de zwaarwegende criteria geschiktheid van locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.’’

Lees ook: Opgeluchte MECC-directeur breekt vakantie af

,,Alle steden, maar ook de locaties, hebben heel veel energie gestoken om het evenement naar hun stad te halen. We zijn onder de indruk van de voorstellen die zijn ingediend en willen iedereen enorm bedanken voor deze positieve inzet en betrokkenheid. We zijn ervan overtuigd dat zowel Maastricht als Rotterdam een fantastische gaststad zou zijn waar we volgend jaar mensen uit heel Nederland én Europa kunnen verwelkomen om het Eurovisie Songfestival met ons te vieren’’, reageert Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Eurovisie Songfestival.

Jos van den Camp spreekt met collega en Songfestivalvolger Ruud Maas die de aanbieding van het bidbook in Hilversum bijwoonde. ,,Maastricht maakt goede kans. Maar vlak de kansen van Rotterdam ook niet uit,’’ zegt hij. (duur 6 minuten en 40 seconden):

Het is voor Arnhem, Utrecht en Den Bosch nog niet helemaal voorbij. Sietse Bakker: ,,Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival 2020 naar de stad te halen biedt ook kansen. We spreken de komende maanden graag met de steden over hoe we hen kunnen betrekken bij het evenement in mei volgend jaar. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven.’’

Lees ook: Organiseren songfestival is geen ‘verdienmodel’

De komende week worden er door de projectorganisatie technische werkbezoeken gepland naar zowel Maastricht als Rotterdam om de stad, de voorgestelde locatie en de daarbij horende faciliteiten te bekijken.

Songfestival Maastricht bidbook Burgemeester. Video: De Limburger

Het komt niet helemaal als een verrassing dat Rotterdam en Maastricht in een ‘tweestrijd’ overblijven: afgelopen dagen werd daar veelvuldig op gehint. Rotterdam is bereid er flink voor in de buidel te tasten en beschikt over de juiste faciliteiten, infrastructuur én festivallocatie; evenementenhal Ahoy voldoet aan alle eisen die de internationale organisatie EBU heeft gesteld en heeft bovendien volop ervaring met de organisatie van grote (muziek-) shows.

Ook Maastricht heeft alles mee: er is genoeg budget, de stad voldoet aan alle strenge voorwaarden en heeft - zo werd eerder duidelijk - zelfs een streepje voor bij de EBU vanwege het uitgesproken Europese karakter: het ligt niet alleen dicht bij Duitsland en België maar kan zich met het Verdrag van Maastricht (1992) ook op een belangrijk stuk Europese geschiedenis bogen: in Maastricht werd de vroegere ‘Europese Gemeenschap’ de huidige Europese Unie.

Lees ook: Songfestival is veel meer dan een kitscherige liedjeswedstrijd

Afvallers

De NPO zal dinsdag zelf niet ingaan op de redenen waarom Arnhem, Utrecht en Den Bosch afvallen. De steden krijgen het volgens een woordvoerder wel te horen maar het is aan de stadsbesturen zelf of ze de inhoudelijke redenen voor afwijzing openbaar willen maken. Eerder waren er wel al vraagtekens over het budget in Den Bosch en Utrecht: de steden moeten er zo’n 15 miljoen (aan euro’s en/of faciliteiten) voor vrij willen maken. Utrecht had bovendien een probleem met de locatie; de Jaarbeurs bleek niet hoog genoeg. Mogelijk dat Arnhem, dat er het Gelredome voor vrij wilde maken, niet genoeg ondersteunende ruimten voor artiesten, gasten en pers had.

De Straat op met Jay aflevering 3 Songfestival. Video: De Limburger

De afvalrace is razendsnel verlopen: vorige week woensdag nog presenteerden alle steden met meer of minder bombarie hun bidbook in het NPO-gebouw in Hilversum. Nu de ‘winnaars’ bekend zijn, zullen er deze week al werkbezoeken aan onder andere de festivallocaties worden afgelegd. De komende weken zullen er dan nog meer werkbezoeken volgen: de executive producers van het Songfestival willen een nauwkeurige inschatting kunnen maken of de steden wel kunnen leveren wat de EBU vraagt.

Lees ook: Aanbieden bidbook Songfestival: bliksembezoek met portie bombarie

De NPO hoopt medio augustus bekend te maken welke stad definitief ‘host city’ voor het miljoenenevenement wordt. Die stad zal dan ook zijn naam vermeld zien in het nieuwe Nederlandse logo van het Songfestival: dat logo wordt dit najaar bekend gemaakt. Belangrijk voor fans: de kaartverkoop start in december. De voorlopige data van het festival zelf zijn: dinsdag en donderdag 12 en 14 mei de halve finales, en zaterdag 16 mei de finale.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen