Vliegveld Maastricht: minder geluidsoverlast

Print
Vliegveld Maastricht: minder geluidsoverlast

Afbeelding: Stefan Koopmans

Maastricht-Airport / Spaubeek / Beek / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Maastricht / Itteren -

Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft de geluidsoverlast dit jaar naar eigen zeggen fors teruggedrongen. Volgens het vliegveld is met name het aantal vliegbewegingen tussen 23.00 uur en middernacht flink verminderd.

Van januari tot juli dit jaar waren dat er 15, in dezelfde periode vorig jaar 38. En dat terwijl het aantal passagiersvluchten bijna verdubbeld is.

Lees ook: Omwonenden bezorgd over nachtvluchten MAA: ‘De omgeving is hier niet op berekend’

Ook een verhoging van de landingsgelden voor de meest lawaaiige vliegtuigen wierp vruchten af. Daardoor nam het aantal vluchten van de Boeiing 747-400 sinds april duidelijk af. Ook speelt mee dat de landingsbaan sinds april nier meer over de volle lengte van 2750 mag worden gebruikt, maar is teruggebracht naar 2500 meter.

Boete

Een maand geleden nog legde de Inspectie Leefomgeving en Transport ILT een voorwaardelijke boete op aan MAA vanwege het ten onrechte toestaan van een start na 23.00 uur. De luchthaven kreeg in 2017 al een waarschuwing voor eenzelfde overtreding.

Op Maastricht Aachen Airport mogen geen starts en landingen plaatsvinden tussen 23.00 uur en 6.00 uur, om de geluidshinder voor omwonenden te beperken. In 2018 vonden toch 41 landingen en 16 starts plaats tijdens deze uren. In één geval bleek daarvoor geen geldige reden te zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen